Gladiolus

Namnet kommer från det latinska gladius, som betyder svärd. I Sverige har den även kallats Sabellilja, ett namn som kommer av de styva, svärdsliknande bladen.

Weibulls - Gladiolus, Far West

Den mest härdiga sorten är Gladiolus Imbricatus.

Förkultivering av gladiol

Om du vill få en längre blomningstid kan du förgro knölarna och plantera ut dem när risken för nattfrost är över. Plantera dem grunt i stora krukor med till exempel lite torv i botten några veckor innan utplantering. Vattna sparsamt tills du ser att skotten börjar växa. Då placerar du lådan ljust och svalt.

Eftersom gladioler är frostkänsliga behöver de avhärdas innan utplantering. Sätt ut knölarna en stund under varma dagar för att steg för steg vänja dem.

Plantering

Plantera ut när risken för nattfrost är över. Sätt knölen på cirka 10 centimeters djup i soliga lägen. Gladiolus trivs bäst i kraftig, gödslad jord med god dränering. Tillför gärna lite extra gödsel vid plantering.

Skötsel

Gladiolus kräver inte mycket skötsel. Under sommaren kan du tillföra lite näring vattnet men många sorter behöver inte ens det.

Ohyra

Om dina gladioler får fläckar på bladen kan det finnas flera olika anledningar. Är orsaken trips kan du se dem och bekämpa dem med ett pryetin-preparat.

Bakterier och gråmögel ger rödbruna eller grå fläckar på den nedre delen av bladen. Ta bort och släng hela knölen.

Förökning av gladiol

Vill du föröka dina gladioler ska du ta vara på de sidoknölar som kommer under sommaren och plantera dem följande år. De ger inte blommor första året så det krävs tålamod.

Vinterförvaring

Det är endast ett fåtal gladioler som är vinterhärdiga i Sverige och du behöver därför gräva upp och förvara knölarna frostfritt under vintern. Skaka av den mesta av jorden och torka dem hängandes på en sval men frostfri plats. Klipp ner stjälkar och blad till cirka 10 centimeter när de torkat.

Gladiol som snittblomma

Vill du ta in dina gladioler som snittblommor kan du ta dem redan när den första blomman på stjälken börjar visa färg, den behöver inte vara helt utslagen. Tar du in den tidigt utvecklas den blomma för blomma och ger på så sätt lång blomning även inomhus.

Plocka bort överblommade blommor och korta av stjälkarna efterhand så håller sig buketten fräsch.

Så här odlar du gladiolus

  1. Plantera knölarna direkt på växtplatsen i april-maj, när risken för frost är förbi. 
  2. Gödsla regelbundet under växtsäsongen.
  3. Gräv upp och vinterförvara knölarna frostfritt till nästa säsong.
  •  
Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020