Så och skörda egen chili

Odla chili - gör så här:

  1. Förodla chili inomhus redan i januari-februari.
  2. Använd näringsfattig såjord och såkärl med god dränering.
  3. Ställ sådden på en varm och ljus plats.
  4. Ge extra belysning för bästa resultat.
  5. Skola om succesivt. Chiliplantans rötter utvecklas bäst med visst motstånd.
  6. Placera något svalare när plantan etablerat sig.
  7. Plantera ut när nattemperaturen är över 10 grader.
  8. Vattna och ge näring regelbundet. 

 

chili_sorter 

Odla chili - vilken sort chilipeppar?

Det finns många olika sorters chili, med olika styrka. Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att den smakar starkt. Hettan mäts i enheten scovillegrader, där paprika återfinns mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den hetaste chilifrukten är Carolina Reaper som har uppmätts till en styrka på 2,2 miljoner scovillegrader.

Det heta sitter i det vita fröfästet som du kan ta bort om du tycker frukten är för stark. Vilken styrka frukten har påverkas inte bara av hur stark sorten är utan även av hur mogen chilifrukten är. 

Men styrkan är inte det enda som skiljer sorterna åt, fruktighet och sötma ger också karaktär åt de olika sorterna. 

Hur väljer du chilisort? Odla den chili du vill äta. Eller tycker är vacker. Vissa sorter behöver du vara mycket varsam med då de är så enormt starka, som till exempel Weibulls Chilipeppar naga black som mäter 800 000 scovillegrader. Stekt Chilipeppar Padron och ett kallt glas cava är inte dumt att starta en fin sensommarkväll med. Och Weibulls Chilipeppar Anaheim är en relativt mild variant som ger vackra röda frukter. Weibulls säljer över tio chilisorter som du kan välja bland. 

 odla_chili_hemma

Lätt att odla chili hemma

Att odla chili är inte bara för proffs utan faktisk ganska enkelt, men det kräver en del uppmärksamhet. Den behöver lång tid för att utvecklas och ska därför ges en tidig start. 

Förodla chili

Eftersom vår varma sommarperiod är så pass kort behöver chili förodlas för att skördas på sommaren. Chili kan också planteras och skördas året om inomhus, men då behöver du värmeplattor och extra belysning. I den här artikeln fokuserar vi på sommarskörd av chili. 

Att förkultivera chili betyder att du sår den i kruka inomhus redan i januari-februari för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om chiliplantorna utomhus. 

Odla chili i kruka

Första steget till att plantera chili är att välja såkärl. Vill du så många plantor, kanske för att ge bort en chiliplanta som gåva när de vuxit till sig, rekommenderas att välja minidrivhus eller pluggbrätte. De ger plats för många plantor på ett och samma ställe. Behändigt och lätt att flytta på hela planteringen när det behövs. Är du ute efter enstaka planta passar kanske en kruka bättre, välj en nedbrytbar plastkruka eller biodynamiska torrkrukor. För dig som vill odla ekologiskt finns ett brett utbud av KRAV-certifierade såkärl

Dina såkärl ska alltid ha dräneringshål i botten så att chiliplantorna kan göra sig av med överblivet vatten.

Rötterna på chili behöver motstånd för att dela på sig, välj därför en mindre kruka till att börja med.

Plantera chili inomhus

Med såkärl på plats är det dags att plantera din chili. 

Fyll dina odlingskärl med näringsfattig såjord. Använd spade eller händerna. Weibulls så- och kaktusjord är sparsamt gödslad och berikad med sand vilket gör jorden mer porös. Det ger god dränering och en bra start för dina chiliplantor. Små och känsliga groddplantor kan chockas av näringskoncentrationen i vanlig planteringsjord, vilket är anledningen till den låga näringshalten i såjord.

Tillför vatten till såjorden redan innan du planterar dina chilifrön. Lägg ett till två frön i varje kruka eller plugg cirka en centimeter under jordytan.

chili_fonster 

Ge din chilisådd god ventilation, värme och ljus

När chilifröna är i jorden täcker du över dina plantor med ventilerat plastlock eller enklare - med plastfolie som du gjort hål i. Det ger bra ljusinsläpp och ventilationen samtidigt som det bevarar värme och fuktighet hos plantan. Glänta på lock eller folie om du märker att det blir för mycket kondens hos plantan.

Placera sådden varmt och ljust, men inte i direkt solljus. Chili vill ha en jämn och relativt hög temperatur för bästa möjliga tillväxt, gärna 20-25 grader. I början av året när dagarna är riktigt mörka behöver du extra belysning. Från februari och framåt är det lättare att lyckas med enbart dagsljus.

Låt inte din chili torka ut, men övervattna heller inte. Vattna gärna genom att spraya med en sprayflaska och håll den kontinuerligt fuktig. Fuktig, men inte blöt.

Plantera om chili

De allra första bladen som tittar upp ur jorden på din chiliplanta kallas hjärtblad, eller groddblad. De lagrar och förser grodden med näring ända tills den etablerat sig med rötter och blad, och kan försörja sig själv. Sedan kommer karaktärsbladen och hjärtbladen torkar ihop och trillar av. Nu är det dags att omskola din chili, vilket betyder att plantera om. Skala upp storleken på krukan, men inte alltför stor, satsa på en som är cirka 7-8 cm stor. Välj gärna en biologiskt nedbrytbar kruka. Använd nu en mer näringsrik jord. Din planta har vuxit till sig och klarar nu en vanlig planteringsjord.

Tryck varsamt ut plantorna ur sina ursprungskrukor. Var försiktig med de känsliga rötterna. Precis som tomater tål chiliplantan att planteras djupare än den stått tidigare, plantera så pass djupt att första bladparet hamnar vid jordytan.

När plantan etablerat sig kan du ställa den något svalare, i cirka 20-22 grader. På så sätt blir plantan knubbigare och fin i stället för att växa sig långsmal. Behåll gärna samma mängd ljus och täck över din chilisådd med det ventilerade plastlocket igen.

I takt med att plantan växer skolas den om till större kruka. Glöm inte att chiliplantans rötter behöver motstånd för att växa sig stark så skynda långsamt och skola om chilipepparn flera gånger för bästa resultat. På så vis får du en välväxt, kompakt chiliplanta, jämfört med om du planterar om i stor kruka med en gång. 

Plantera ut i trädgården först när nattemperaturen stigit över 10 grader. Ställs plantan i direkt solläge kan det vara bra att skydda chiliplantan med fiberduk då solen är som starkast. Välj en solig plats som är skyddad från vind. I växthus, i kruka på altan eller balkong, eller inomhus ger de bästa förutsättningarna för din chiliplanta att ge frukt. 

chili_vatten_naring

Odla chili och vattna regelbundet

Chilipeppar behöver mycket vatten redan vid plantering från frö. Håll ett öga på din plantering genom att känna på jorden och se till att den är konstant fuktig inomhus. När den senare på våren och sommaren förgyller din trädgård kan du behöva ge den vatten både morgon och kväll. Chili kräver mycket vätska och vill gärna ha rumstempererat vatten.

När ska man ge chili näring?

Chili vill också ha mycket näring. Vattna och ge näring regelbundet, från cirka två till tre veckor efter plantans första omskolning. Välj näring med mycket fosfor och kalium och mindre mängd kväve, det gynnar fruktsättningen snarare än bladens tillväxt.

Enklast är att välja en näring som du tillsätter vid vattning. Börja med små doser för att eventuellt öka näringstillskottet. 

 chili_skord

Äntligen dags att skörda chili

När sensommaren och hösten kommer är det tid att skörda din chili. Du kan njuta av frukterna efterhand som de mognar. Frukten av dina chiliplantor håller sig ett par veckor i kylskåp men du kan även torka eller frysa in dem för att njuta av dem under längre tid.

Dela frukterna och ta ut kärnorna för att frysa dem eller häng upp och torka frukterna. Efter cirka två veckor är de torra och kan malas ner till ett pulver. Frukterna "skramlar" när de är torra. Maler du en gång blir de till chiliflakes. Vill du ha ett fint pulver behöver du torka de malda frukterna för att sedan mala dem en gång till.

Chilisort Styrka

Paprika

0-100 scovillegrader

Weibulls Chili Anaheim

1000-2000 scovillegrader

Weibulls Paprika Padron

0-3000 scovillegrader

Weibulls Hungarian Hot Wax

3500-8000 scovillegrader

Jalapeño

2000-8000 scovillegrader

Cayenne och tabasco

30 000-50 000 scovillegrader

Weibulls Cayenne Long Slim

40 000-50 000 scovillegrader

Weibulls Caribbean Antillais

250 000-300 000 scovillegrader

Habanero

100 000-350 000 scovillegrader

Bhut jolokia

1 000 000 scovillegrader

 

Odlingstips!

Toppa plantorna om du vill att de ska hålla sig låga, men gör det inte för sent på säsongen. Beskärning under sommarmånaderna ger en försenad skörd.

Författare: Pixie Kamfjord Karlsson
Senast uppdaterad: Februari 02, 2021