Förodling inomhus

Det är något speciellt med att odla från frö och driva upp sina egna plantor. Att njuta av den sköna känslan av att skörda det man själv odlat hemma. Dra upp en morot, borsta av jorden och ta en tugga, det är sommar! Det kan inte bli mer närodlat än så.

Många blommor och grönsaker hinner inte utvecklas hela vägen under vår relativt korta sommar och kräver därför förodling. När värmen kommer och vi sätter ut plantorna har de ett försprång som de inte får vid direktsådd utomhus och blomningen kan på det här sättet komma igång tidigare. 

Kålväxter är ett exempel som du med fördel kan förkultivera för att undvika skadedjur. Förodla alltid dina tomater, de behöver stabil värme och mycket ljus. Förodling av chili är också att rekommendera då de kräver lång tid för att utvecklas och behöver därför ges en tidig start. 

Växter som passar bra för direktsådd utomhus är bland andra morot, sallad och spenat

Förgro gärna på våren, det ger dig extra respit att njuta länge under hösten. Det går utmärkt att plantera dahlior i både kruka och rabatt. Med sitt mexikanska ursprung är den dock en av de mest köldkänsliga växterna. Vill du njuta av dina dahlior långt in på hösten täcker du dem när det är risk för nattfrost, eller flyttar in krukan på ett frostfritt ställe.

Vad ska du förodla?

Välj grönsaker och blommor som gör dig glad. Är du sugen på solmogna tomater i år? Förodla tomater! Plantorna i sig själva är också trevliga att ge bort när de vuxit till sig. Är du mer inne på kål eller vill du prova med blommor i år? Viktigast av allt är att du väljer något som du tycker är roligt. Få med dig familjen och odla med barnen genom att välja grönsaker som de uppskattar eller blommor de tycker är vackra.

Planera din sådd. När förodlar man sommarens grönsaker? 

Vilken jord passar för frösådd och vad ska du använda för såkärl? Behövs olika såkärl? Var och hur ska du förvara dina plantor innan de planteras om utomhus och hur mycket vatten ska du tillföra? Vad ska du så och när ska förodlingen ske?

Vill du plantera många olika sorter? Då gör du gott i att planera din förodling. Har du bestämt dig för att testa att förkultivera för första gången är allt du egentligen behöver för att komma igång några odlingskärl, såjord och såklart dina fröer! Här hjälper vi dig att bena ut årets förkultivering.

Detta behöver du för att lyckas med din förodling

Välj ett såkärl med dräneringshål

Vad ska du så i? Du kan egentligen plantera dina fröer i vilket odlingskärl som helst, så länge de har dräneringshål i botten där överflödigt vatten kan ta sig ut. Urdruckna mjölkpaket går lika bra som regelrätta odlingskrukor, men beroende på vad och hur mycket du odlar kan det vara bra att satsa på olika typer av såkärl. Beroende på fröets storlek, plantans utvecklingstid och känslighet för omskolning väljer du mellan såbrätten, krukor, briketter och sålådor.

Odla hemma i krukor 

Sår du i enskilda krukor kan de flesta plantor stå tills det är dags för utplantering. Välj då en något större såkruka. Föredrar du att plantera om en vända väljer du en mindre kruka. 

Så dina plantor i odlingskrukor av plast för en jämn fuktighet. Välj gärna en kruka av återvunnet material. 

Välj biologiskt nedbrytbara krukor om du föredrar att odla ekologiskt och enkelt. Dessa torvkrukor lyfter du ut och planterar hela krukan i din trädgård när det är dags. Rötterna letar sig igenom krukan och ner i jorden. På det här sättet riskerar du heller inte att skada plantans rötter. 

forodla_egen_kruka

Förodla i såbrätten

Såbrätten, eller pluggbrätten, är behändiga då du har dina fröplantor samlade tillsammans. De är lätta att hantera och skapar god ordning och reda bland plantorna. Kanske sår du olika sorter i olika brätten?

Välj hellre ett såbrätte med stora än små celler. På det viset kan plantorna växa ostört under längre tid. Välj ett med mindre celler om du föredrar att skola om dina plantor innan du planterar ut dem i trädgården.

Sålådor perfekt för förkultivering av bredsådd

En låda utan celler passar särskilt bra för mycket små frön som är svåra att så ett och ett. Vid bredsådd strör du ut fröna över en större yta, huller om buller. Sorter som basilika, plocksallat och prydnadsgräs, lämpar sig bäst för bredsådd.

Förodling i minidrivhus

Ett minidrivhus är som ett litet växthus, med en sålåda eller såbrätte i botten och en ventilerad plastkupa som tak. En smart lösning som blir till en perfekt "kuvös" för växande smått. Behändigt och enkelt att flytta dina plantor mellan olika platser och du slipper hantera andra mer arbetsamma lösningar för att få till en god luftfuktighet för dina plantor. 

Förkultivera enkelt med såbriketter

Den här typen av såkärl är bekväma eftersom du inte behöver plantera om de späda plantorna utan kan sätta ner dem direkt i jorden med briketten vid utplantering. Weibulls odlingsbriketter är tillverkade i näringsberikad kokosfiber och är biologiskt nedbrytbara. Plantans rötter växer lätt igenom briketten som sväller upp vid vattning.

Använd såjord vid all förodling

Små och känsliga groddplantor kan få en chock av näringskoncentrationen i vanlig planteringsjord. Därför ska du använda såjord i all fröplantering. Weibulls så- och kaktusjord är sparsamt gödslad och innehåller också sand, vilket skapar en mer porös kvalitet som ger god dränering för dina plantor. Dränage är viktigt för att fröna ska få en väl avvägd tillgång på vatten och syre.

Dags att plantera din tidiga sådd

När du har alla förberedelser klara är det dags att stoppa fingrarna i jorden. Beroende på vilken frösort och kärl du valt kommer du att behöva gå tillväga på lite olika sätt. 

Planterar du i större krukor direkt är ett tips att fylla krukan till hälften med planteringsjord och den övre hälften med såjord. Den växande plantans rötter letar sig med tiden ner till den mer näringsberikade jorden.

Sår du tomater är det bra att börja i små krukor för att skala upp i omgångar. På så sätt får du en stark planta som ger mycket frukt.

Använd en spade och fyll dina såkärl med såjord, lägg i frön enligt fröpåsens instruktioner och vattna försiktigt med en sprayflaska. Glöm inte att märka upp dina plantor så du har koll på vad som är vad när de börjar gro. Det gör du enklast med etiketter

Håll jorden fuktig, men inte blöt. Vattna din försådd så snart du känner att jorden är torr och använd gärna sprayflaska. Fuktigheten är avgörande för att fröet ska gro på bästa sätt och stimulera god rotutveckling. Vid bredsådd är det ännu viktigare att vattna med en sprayflaska för att fröna inte ska klumpa ihop sig. Om jorden blir för blöt kan plantorna drabbas av rothalsröta.

Täck över dina plantor med ventilerande lock som både släpper in ljus och luft. Antingen med ett för krukan passande plastlock eller med hjälp av enkel plastfolie som du gör hål i. Lockets uppgift är att släppa in ljus och skapa en jämn fuktighet och värme så att plantorna varken torkar ut eller ruttnar. 

Ställ dina plantor inomhus på din ljusaste och varmaste plats. Du kan även använda en värmematta som ger en kontrollerad och jämn värme som gynnar frönas grodd och tillväxt. 

 

När förodla vad?

För vissa tidiga sorter startar förodlingssäsongen redan i januari. Fröpåsens baksida berättar också när och hur dina växter ska sås för bästa möjliga resultat. 

Avgörande ljus

När fröna grott och plantorna börjar spira behöver de stå ljust men i svalare temperatur för att bli starka och knubbiga istället för att ränna iväg på höjden och bli rangliga. Sorter som förkultiveras redan i januari och februari kan behöva tillskottsbelysning för att plantorna inte ska bli långa, rangliga och klena. Tillskottsbelysningen kompenserar för den höga inomhustemperaturen så att balansen mellan ljus och temperatur blir bättre.

Hjärtblad och karaktärsblad

De allra första bladen som tittar upp ur jorden kallas hjärtblad, eller groddblad. De lagrar och förser grodden med näring ända tills den etablerat sig med rötter och blad, och kan försörja sig själv.

Hjärtbladen ser inte ut som bladen på den färdigvuxna växten, det är först när karaktärsbladen utvecklas som du kan se en likhet. När plantans riktiga blad börjar växa skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner.

Kom ihåg att märka krukorna med växtslag, sortnamn och sådatum - småplantor kan vara förvillande lika! Planerar du en blomsterrabatt efter ritning är rätt planta på rätt plats extra viktigt.

forodla_etiketter_weibulls

Då är det dags för omskolning av din förkultivering 

När plantorna utvecklat några karaktärsblad gör trångboddheten i såbädden sig snart påmind. Då är det dags för omskolning, vilket innebär att plantera om dem i större krukor med ny jord. Lyft ur hela plantan med hela rotsystemet ur sin kruka och sätt ner den i den större krukan. Var försiktig med dina plantors rötter, de är känsliga och vi vill att de ska hållas hela i omplanteringen. 

Ställ tillbaka plantan på sin ljusa plats inomhus och fortsätt se till att den har god fuktighet. 

Har du planterat dina frön i större krukor från början kan du hoppa över det här steget.

Efter två till tre veckor har plantan etablerat sig i den nya krukan. Nu kan du tillsätta lite näring i vattningen. 

Plantor som växer mycket kan behöva omskolas en andra gång.

Avhärda förodling inför utplantering

Innan plantorna kan flyttas ut i trädgårdsmiljö behöver de avhärdas, vilket betyder att du sakta vänjer dem vid utomhusklimat. Sätt ut plantorna korta stunder i början och utöka tiden varteftersom under en till två veckor till de kan stå ute hela dygnet och det är dags för utplantering. 

Odlingstips!

Undvik direkt solljus till en början. Känsliga plantor kan behöva extra skydd av fiberduk de första dagarna som skydd mot solen. Plantera ut dem när risken för nattfrost är över.

Författare: Pixie Kamfjord Karlsson
Senast uppdaterad: December 10, 2020