Luktärter är en älskad blomma som doftar fantastiskt och ger en härlig färgklick i trädgården. Det går både att förkultivera/förodla luktärter inomhus eller odla direkt på när jorden är tillräckligt uppvärmd.

Runt vecka 12 kan vara den rätta tiden att börja förodla dina luktärter om du bor i södra Sverige. Detta ger dina plantor tillräckligt med tid att utvecklas till starka och friska plantor som är redo att planteras ut i maj. Det finns flera sätt att förodla luktärter på, men nedan följer en populär metod.

Så här gör du:

Blötlägg fröerna i vatten ca 12 timmar innan du sår. Inte nödvändigt men kan ge fröerna snabbare start.

 1. Fyll krukan med jord och packa den hårt. Vattna genom jorden så att den är fuktig men inte blöt.
 2. Lägg luktärtsfröerna på jordytan och täck över dem med ett tunt lager jord. Tryck till försiktigt.
 3. Täck krukan med plastfolie eller plastpåse för att skapa en fuktig och varm miljö för fröerna. Ställ krukan på en ljus plats.
 4. När fröerna grott, placerar du dem på en sval och ljus plats.
 5. När plantorna når en höjd på cirka 10 cm kan de översta bladparen toppas. Se till att du har två bladpar kvar på plantan. Toppningen ger förgreningar och kraftigare plantor. Se till att vattna regelbundet och placera dem på en ljus plats och gärna sval plats.
 6. När risken för frost är över, vanligtvis i maj, är det dags att plantera ut dina luktärtsplantor på växtplatsen. Glöm inte att avhärda plantorna genom att gradvis utsätta dem för solen. Luktärt trivs i soliga lägen med väldränerad jord.

Tips för att lyckas med din luktärtsodling:

 • Se till att jorden är fuktig men inte blöt när du sår fröerna.
 • Använd en plastpåse eller plastfolie för att skapa en fuktig och varm miljö för fröerna.
 • Ställ dina plantor på en ljus plats för att främja tillväxt.
 • Se till att plantorna har tillräckligt med plats att växa på.
 • Se till att vattna regelbundet för att undvika att jorden torkar ut.

Flera sätt att odla

Det finns flera olika sätt att odla luktärter, både för de som har en stor trädgård och för de som har en mindre balkong eller uteplats. Att odla luktärter är enkelt och belönande, eftersom de ger en härlig doft och en färgglad blomning. Här är några olika sätt att odla luktärter och tips för att lyckas med din odling.

Förodling

Förodling är en vanlig metod för att odla luktärter och börjar vanligtvis i mars. För att förodla luktärter behöver du såjord, luktärtsfrön, krukor och plastfolie eller en plastpåse. Fyll krukan med jord, lägg luktärsfröerna på jordytan och täck dem med ett tunt lager jord. Placera sedan plastfolie eller en plastpåse över krukan för att skapa en fuktig och varm miljö för fröerna. Ställ krukan på en ljus och sval plats.

Direktsådd

Om du vill odla luktärter på växtplatsen kan du så fröerna direkt i jorden. Vänta tills jorden är tillräckligt varm och frostrisken är över, vanligtvis i maj eller juni. Gräv en liten grop i jorden och lägg fröna i gropen. Täck över fröerna med ett tunt lager jord och vattna försiktigt. Se till att jorden inte torkar ut under de första veckorna efter sådd.

I kruka

Luktärter trivs också i krukor och kan odlas på en balkong eller uteplats. För att odla luktärter i kruka behöver du en stor kruka, planteringsjord, luktärtsfrö och en påse med lecakulor. Fyll krukan med ett lager lecakulor i botten för att förbättra dräneringen. Fyll på med planteringsjord. Lägg luktärtsfröerna på jorden och täck över dem med ca 2 cm jord. Vattna regelbundet och placera krukan på en plats med tillräckligt med ljus.

Odla på balkong eller terrass

Att odla luktärter på balkongen är enkelt och ger både en härlig doft och en färgglad blomning. För att odla luktärter på balkongen behöver du en stor kruka, planteringsjord, luktärtsfrön och en påse med lecakulor. Fyll krukan med planteringsjord och lägg ett tunt lager lecakulor i botten för att förbättra dräneringen. Lägg luktärtsfröerna på jorden och täck över dem med ca 2 cm jord. Vattna regelbundet och placera krukan på en plats med tillräckligt med ljus. Se till att plantorna har tillräckligt med plats att växa på och vattna regelbundet för att främja tillväxt. Med dessa enkla steg kan du njuta av doften och färgerna från luktärter på din balkong.

Ställa ut plantorna

Det är viktigt att avhärda plantorna genom att gradvis utsätta dem för solen. Börja med att ställa ut plantorna några timmar på dagen i skyddat läge. Se till att ta in dem för natten och efter ungefär en vecka med denna process är plantorna redo att omplanteras till kruka eller på friland. Vad gäller temperatur är det viktigt att tänka på att frostrisken ska vara över innan du ställer ut dina plantor.

Sköta luktärtsplantorna

För att sköta dina luktärtsplantor på bästa sätt, se till att de får tillräckligt med vatten. Du kan tillföra gödsel till jorden en gång i månaden för att ge dem extra näring. Se till att ta bort vissnade och överblommande blommor. Plocka kontinuerligt blommorna till ljuvliga små buketter. Det främjar blomsättningen.

Binda upp och ge stöd

Luktärter växter till sig snabbt och behöver stöd och uppbindning. Spaljéer, bambukäppar eller stänger stödjer dina plantor och ser till att de inte faller omkull. Du kan också välja att odla luktärter förslagsvis längs en häck eller en trädgårdsbänk för ett naturligt och vackert växtstöd.

Lycka till med din luktärtsodling!