Att vinterskydda känsliga utomhusväxter är viktigt för att säkerställa att de överlever de kalla månaderna. Kylan i sig kan vara problematisk för växter med dålig härdighet, men vinden kan också öka kylans effekt. Temperaturväxlingar på senhösten och vårvintern kan också vara påfrestande för växter som är särskilt känsliga för kylan som till exempel rhododendron, lagerhägg, murgröna, enar, tujor och hasselväxter.  För att skydda växterna finns det flera olika typ av skydd att välja mellan.

Fiberduk

Fiberduken kommer i flera olika tjocklekar anpassade efter de olika användningsområden som finns under året. En duk som är extra kraftig och ger frostskydd och dessutom skyddar mot småvilt är fiberduk PRO, 30 g/m2. Den passar utmärkt när det är kyligt och växterna behöver extra skydd. Den användas för vintertäckning över växter eller som kronskydd.

En lättare variant av fiberduken, som väger 17 g/m2, är perfekt för att så och plantera tidigt på våren och för att förlänga skördesäsongen på hösten. Den släpper igenom ljus, vatten och luft, vilket skapar ett bra klimat för växterna. Det ger ett säkert och regelbundet utbyte av värme och fukt, som är viktiga faktorer för plantans tillväxt. Samtidigt ger den ett bra skydd mot insekter och småvilt.

Fiberduken kan också användas för att skydda mot ogräs i trädgårdsbäddar och land. Duken är också användbar för att så gräsmatta tidigt på säsongen och skydda mot frost. Den hjälper också till att hålla fuktigheten kvar och förhindra fåglar från att äta upp fröna. Dessutom är fiberduken gjord av ett hållbart material som är resistent mot mögel och bakterier.

Fårullsmatta

Att använda sig av en fårullsmatta är också ett utmärkt alternativ när det kommer till både skydd och värme. Weibulls fårullsmatta kan du använda till en mängd olika saker i din trädgård. Genom att klippa i mattan kan du ha den under krukor, ovanpå jorden i krukan för att skydda roten men även runt själva krukan. Mattan kan även läggas direkt på jorden hos växter planterade i trädgården för att skydda mot kyla. För yngre träd på stam och uppstammade buskar lindas den med fördel runt stammen och ger då skydd mot både vind och frost. Dessutom fungerar den då som gnagskydd och ett dekorativt inslag i trädgården!

Fårullsmattan fungerar även som marktäckare runt odlingar och buskar, den är dessutom inte omtyckt av sniglar. Ytterligare en fördel med att använda fårullsmattan är att den hämmar tillväxten av ogräs samtidigt som den förhindrar jorden att torka ut och skyddar mot smuts. Den är tillverkad av 100% naturlig fårull.

Juteväv

Ytterligare ett alternativ som går att använda sig av är juteväv. Kraftig juteväv ger skydd mot kyla, vind och brännande sol. Den går även bra att använda vid skuggning av bland annat vintergröna växter och för både skuggning och isolering av drivbänkar och i växthus. Juteväven är också ett populärt naturmaterial för dekoration. Den ger skyddet som du är ute efter samtidigt som den gör sig bra i trädgården som en dekorativ detalj. Juteväven är tillverkad av biologisk nedbrytbar jutefiber.

Passar även för pallkrage och växthus

De olika av skydden fungerar även bra att använda på flera olika områden i din trädgård och passar till exempel både till pallkrage och växthus. Ett tips är att hänga upp en något kraftigare fiberduk i växthuset för att på så sätt skydda växter från starka solstrålar och att hålla ner temperaturen i växthuset. Ta hjälp av klädnypor när du hänger upp duken så blir det lättare att både hänga upp och plocka ner den. Det gör också att duken går att återanvända.

Du kan även använda fiberduk och juteväv till pallkrage. Odlar du i pallkrage kan du med fördel använda Weibulls odlingsbågar som passar utmärkt till Weibulls pallkrage och sätta den tillhörande fiberdukshuvan med resår över.

Kom ihåg att fästa skyddet ordentligt så det är fastbundet för att klara kraftig vind. Med hjälp av markhållare går det lätt och smidigt att fästa juteväven eller fiberduken och få den att sitta kvar.