Det finns inget bättre än att skörda och äta sina egna tomater! Så där solmogna och söta, som du sett växa ända från frö till planta till frukt. Att odla egna tomater från frö är faktiskt inte bara för trädgårdsexperten, det är till och med ganska lätt. Rätt jord, lagom med vatten, mycket ljus och jämn värme är de ingredienser du behöver för att kunna njuta av att skörda tomater i olika färg, form och smak om sommaren. Men du behöver börja i tid, för att dina tomater ska hinna utvecklas ordentligt. Här berättar vi om hur du når en god skörd genom att förkultivera och odla tomater från frö. 

Odla tomater - gör så här

  1. Förkultivera dina tomatfrön inomhus i näringsfattig jord, sex till tio veckor innan utplantering.
  2. Använd såkärl med hål i botten för bra dränering.
  3. Ge dem god ventilation, mycket ljus och 20-25 grader varmt.
  4. Håll tomatplantornas jord fuktig.
  5. Skola om dina tomatplantor successivt.
  6. Härda tomaterna innan utplantering genom att ställa ut dem en stund på dagen.
  7. Plantera ut när risken för nattfrost är över.
  8. Plocka regelbundet bort skott i bladvecken, så kallade tjuvar.
  9. Stötta dina tomatplantor.
  10. Vattna och gödsla regelbundet under växtperioden.

odla-tomat-fran-fro

Odla tomater från frö

Eftersom vår varma sommarperiod är så pass kort behöver tomater alltid förodlas. Det betyder att du sår dem i kruka inomhus redan i februari eller mars för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om dem utomhus. 

Utbudet av tomatsorter är brett och olika sorter odlas på lite olika sätt. Men din tomatsådd inomhus går alltid till på samma sätt. 

Var ska du odla tomater?

Generellt vill alla tomater stå i ett soligt läge och skyddat från vind. Tomater trivs allra bäst när det är varmt. De vill helst ha en konstant temperatur på runt 20-30 grader, men det finns sorter som härdats och klarar ned till 10 grader.

Växthus, kruka eller friland - det är frågan. Bestäm var dina tomatplantor ska växa innan du väljer sort att så. Tomatplantor kan bli allt från 30 cm höga upp till ett par meter.

Ska du odla i kruka på balkongen eller fönsterkarmen passar busktomater bäst.

Har du tillgång till växthus passar högväxande tomatplantor bra. Uppbindning av klättrande sorter är ett måste. Enklast är att knyta fast ett snöre eller naturbast långt ned på tomatplantan och förankra i ditt växthus- eller altantak. Linda sen försiktigt tomatplantan runt snöret vartefter den växer.

Odling på friland kräver en tidig tomatsort som hinner utvecklas innan värmen i luften försvinner. Tomater som växer på friland kan du stötta med exempelvis bambukäppar.

Prova dig fram och testa gärna fler sorter om du har möjlighet. 

odla-tomater-ordlingskruka

Steg för steg - förkultivera tomater

När du valt vilken sort, eller vilka sorter du ska odla är det dags att komma igång.

Odla tomater i kruka

Första steget är att välja såkärl. För tomater rekommenderas krukor, nedbrytbara plastkrukor eller biodynamiska torrvkrukor. Vill du så många plantor passar kanske minidrivhus eller pluggbrätte bättre. Läs mer om olika krukor för förodling.

Så tomatfrö inomhus

Förkultivera dina tomatfrön inomhus i näringsfattig jord, sex till tio veckor innan utplantering. 

Fyll dina krukor med händerna eller med en trädgårdsspade och plantera ett till två frön per kruka i Weibulls såjord, en jord som lämpar sig utmärkt för tomatfrö att gro och växa i den första tiden. Små och känsliga groddplantor kan chockas av näringskoncentrationen i vanlig planteringsjord. Såjord är mer sparsamt gödslad och innehåller sand, vilket gör jorden mer porös. Det ger god dränering för dina tomatplantor. 

Så tomatfrön bara någon millimeter under jorden.

tomat_planta

Ge din tomatplanta god ventilation

Tomater trivs i jämn värme, allra bäst utvecklas de i rumstemperatur, i ungefär 20 grader. Tomatplantor behöver en konstant fuktighet men ska inte vara blöta i jorden. För att skapa bästa möjliga miljö för din tomatsådd bör du täcka den med ventilerat plastlock eller liknande. Vanlig plastfolie som du gjort hål i fungerar det med. Då skapar du hög fuktighet och håller inne värme och ljus.

Ljus och vatten till tomater - så lyckas du med skötseln av din tomatsådd

Utöver värme behöver din tomatodling mycket ljus. Ställ dina plantor på den ljusaste platsen i hemmet. Fröna behöver mycket ljus den första tiden så om du har möjlighet att ge dem extrabelysning är det ett värdefullt ljustillskott. Placera belysningen precis ovanför tomatsådden. Det räcker om du har tänt ungefär halva dygnet.

Titta till dina plantor dagligen. Det sägs att de gillar när du småpratar med dem. Se till att de hålls fuktiga i början, men aldrig blöta. Har ljuset i ditt hem ändrats med solens uppstigning längre fram på våren? Se till att plantorna står på din ljusaste plats. 

fonster_tomater

Omskolning av tomatplantor är viktigt för plantans utveckling

Tomater bör alltid skolas om, alltså planteras om, i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem en första gång. Vid omskolningen är det viktigt att flytta plantorna till en lite större kruka. Detta gör vi för att rötterna ska få ett något större utrymme att växa sig starka, men inte för stort.

Om du skolar om dina tomatplantor till en för stor kruka direkt fokuserar plantan på att utveckla rötterna i stället för att ägna sig åt tillväxt. Det gör att plantan utvecklas långsamt men utvecklar ett stort rotsystem. Tomatplantan får lätt starka rötter så du gör gott i att hjälpa din planta genom att skola om i omgångar och succesivt välja större krukor. 

Plantera en planta per kruka och fortsätt att välja väldränerade krukor. Välj nu en mer näringsrik planteringsjord, din tomatplanta klarar nu att hantera näringstillskottet. Fyll krukan till hälften med jord och placera din planta i mitten av krukan och fyll upp till toppen. Plantera gärna halva plantan under jord, som om stjälken vore en del av rotsystemet. Det främjar rotutvecklingen och kommer att ge tomatklasar längre ned på plantan. Var mycket försiktig med rötterna så att du inte skadar dem. 

Vattna din tomatodling och ställ tillbaka den i ljuset. Nu har den landat i en mer näringsrik jord så avvakta några veckor med att tillföra ytterligare näring. Se till att din tomatsådd har jämn tillgång till vatten. Ojämn vattning kan hämma plantans tillväxt.

För varje omskolning sätter du rötterna i djupare jord så att det bildas nya rötter längs med stjälken. 

När de växt till sig ytterligare är det också dags att ställa dem på en svalare plats så blir tomatplantorna knubbiga istället för att de sticker iväg på höjden. Behåll gärna samma mängd ljus för din odling.

Vid en senare omskolning kan det vara bra att använda en djupare kruka. Prova odlingskrukan Roots som är 21 cm hög och ger perfekt utrymme för tomatplantans rötter att utvecklas i innan utplantering.

naring_tomater

När ge näring till tomater?

Tomater växer snabbt och vill ha mycket näring både för att växa och för att ge frukt. Om du inte ger någon extra gödning alls kommer dina tomatplantor att växa, men troligtvis ge mycket mindre skörd.  

Vid omskolningen får de tillgång till näring genom den nya jorden men efter en tid i den nya krukan, eller om bladen skulle bli gula, är det dags att tillföra extra näring. 

Vattna med näring hellre ofta och lite än sällan och mycket. Din tomatodling ska åtminstone ha näringstillskott en gång i veckan. På det sättet vänjer sig plantan med att få kontinuerlig gödsling i stället för att få i stora, kanske chockartade doser. 

Ge näring till din tomatplanta hela vägen fram till skörd så hjälper du den att orka in i det sista och ge mogen frukt även i slutet av säsongen. 

Vilken näring till tomater?

Det finns flera olika sätt att ge näring till tomater. Du kan använda dig av olika typer av naturgödsel, som nässelvatten, vallörtsvatten, kissvatten eller gräsklipp. Det enklaste är att investera i en gödselblandning för tomat, som är utvecklad specifikt för grönsaker så får dina tomater exakt vad de behöver. 

Utplantering av hemodlade tomater

Innan tomatplantorna kan flyttas ut i trädgården behöver de avhärdas, vilket betyder att du sakta vänjer dem vid utomhusklimat. Sätt ut plantorna korta stunder i början och utöka tiden varteftersom under en till två veckor till de kan stå ute hela dygnet. Plantera ut dem när risken för nattfrost är över. Du kan också skydda dina plantor med fiberduk om du överraskas av några eftersläpande frostnätter efter utplantering. 

Låt gärna plantorna torka mellan vattningarna. Plantor som får för lite ljus, eller för mycket vatten, värme och näring blir långa och gängliga. Regniga somrar bör plantorna därför stå i ett skyddat läge. Vid ojämn bevattning kan dina tomater spricka eller får en mörk insjunken fläck upptill.

Odla tomat och maximera plantans fruktsättning

Skötseln av dina tomatplantor avstannar inte för att de funnit sig tillrätta i trädgården. Fortsätt att pyssla om dem och sörj för god tillväxt av frukt på dina tomatplantor genom att på framförallt högväxta plantor ta bort tjuvskott. Tjuvskott är de små skotten som växer i plantornas grenklykor. Detta kallas att toppa, eller att tjuva plantorna och när du gör det koncentreras plantans kraft till huvudstammen och dess grenar vilket ger bättre fruktsättning.

Klipp också ner bladmassan på dina plantor. Då minskar du behovet av näring och tomatplantan kan lägga mer energi på fruktsättningen i stället för att ge energi till bladen. Detta kallas att gallra plantan och genom att hjälpa din tomatodling på det här sättet blir det även lättare för ljuset att nå plantans alla delar.

Har du valt att odla en sort som bildar en lång stam bör du ge den stöd. Alla tomatplantor bör toppas och gallras ur. 

skorda_tomater

Skörda tomater

Så kommer den dagen när dina tomater lyser röda på plantan och det är dags att skörda. Du kommer inte att ångra en minut av det arbete och kärlek du investerat i din tomatodling när du stoppar den första solmogna tomaten i munnen.

Nyplockade tomater smakar allra bäst. Låt tomaterna mogna ordentligt innan du plockar dem för bästa smak. Plocka få tomater flera gånger i veckan istället för att förvara dem inomhus. Tomater tappar smak av att lagras, eftersom lagring minskar deras naturliga sockerhalt.

När sommaren är över och luften börjar bli kylig kan du ta in de sista omogna tomaterna och låta dem mogna på ett vackert fat. Det blir en härlig påminnelse om sommarens godaste ögonblick. Omogna eller halvmogna tomater går också utmärkt att använda till en hemgjord chutney.