Odla i pallkrage

Vill du börja odla, så är pallkrage ett enkelt och roligt sätt att odla på. I en pallkrage kan du odla det mesta. Kanske en solros till farfar när han fyller år, eller varför inte goda morötter till familjemiddagen eller ett av dina husdjur? Lycka till och glöm inte att ha roligt! 

Skapa en härlig odlingsoas 

Med pallkragar kan du enkelt anpassa odlingen efter behovet. Du kan välja hel- eller halvpallsstorlek beroende på tillgänglig yta. Du kan placera flera pallkragar bredvid varandra för att få en större odlingsyta och stapla dem på varandra för att få ett större odlingsdjup. Kombinera gärna pallkragar i olika färger och storlekar för att skapa variation och spännande strukturer i trädgården.

Bra jord ger bra förutsättningar

Vanlig planteringsjord är lämplig för odling av de allra flesta trädgårdsväxter. Genom att blanda ner lite kogödsel i jorden ger du dina växter bra förutsättningar för att växa och ge en riklig skörd. En fullstor pallkrage (80x120 cm) rymmer ca sex 40-literssäckar med jord. Om du blandar fem säckar planteringsjord med en säck naturgödsel så får du en mullrik och näringsrik jord som skapar en bra miljö för de flesta växter.

Vad kan man så i en pallkrage?

I en pallkrage kan du odla det mesta! Du kan plantera ut växter som förodlats inomhus eller så frön direkt i jorden under senvåren. Så gärna högt växande sorter som ärtor och bönor tillsammans med lägre sorter som rädisor eller sallat. Då säkerställer du att solen når alla växter samtidigt som du får en härligt variationsrik och vacker pallkrage. Snabbväxande bladgrönsaker som plocksallat, ruccola och spenat kan du så i omgångar för att få skörd under hela säsongen. 

Lättodlade sommarblommor som ringblomma, blomsterkrasse och blåklint är exempel på sorter som brukas trivas utmärkt i en pallkrage. De är dessutom ätbara och fina att använda som dekoration i sommarens sallader och drinkar. I en pallkrage kan du också skapa en egen liten örtagård med kryddor som oregano, timjan och rosmarin. Dessa växter avger en härlig doft i trädgården och är dessutom populära hos bin och andra pollinatörer. 

Näring & bevattning

De flesta växter behöver regelbunden tillförsel av näring under säsongen för att växa och må bra. Genom att mylla ner lite gödsel i jorden eller tillsätta lite flytande näring i vattnet när du vattnar ger du jorden och växterna ny näring och energi. Olika grödor har olika näringsbehov, men de flesta växter mår bra av att få näring någon gång i veckan under den period de växer som mest. 

Under högsommaren torkar jorden upp snabbt och växterna behöver då vattnas ofta. Vattna helst på morgonen eller kvällen. Då avdunstar inte lika mycket vatten som det gör mitt på dagen i fullt solljus. Det är också fördelaktigt att vattna när det regnar, eftersom den fuktiga jorden tar upp vatten bättre.

Odla i pallkrage – gör så här

  1. Placera din pallkrage på en solig plats och jämna ut marken där du vill att den ska stå.  
  2. Täck botten med barkduk som du låter gå upp en bit på insidan av kragen. Lägg även gärna lite kvistar och ris i botten av pallkragen. På så sätt undviker du att ogräs etablerar sig samtidigt som du får en bra dränering.
  3. Fyll pallkragen till två tredjedelar med gödslad jord.  
  4. Plantera de plantor eller frön du vill i jorden och vattna sedan. Det kan vara bra att märka upp det du odlar med namn, annars är det lätt att glömma bort vad du planterat. Kom även ihåg att använda handskar, eller var noggrann med att tvätta händerna efteråt.
  5. Om du vill ha en tidig skörd på våren, eller förlänga skörden på hösten så kan du använda en fiberduk. Med den blir jorden några grader varmare, samtidigt som den skyddar plantan mot kraftigt regn, blåst och insekter. Sedan är det bara att invänta resultatet. Lycka till! 
Författare: Pixie Kamfjord Karlsson
Senast uppdaterad: December 10, 2020