Rectangle 3 Created with Sketch.

Förkultivering

Tjuvstarta våren och väck trädgårdslusten till liv med din egen förkultivering.

Förkultivering

Det är något speciellt med att driva upp sina egna plantor och att få njuta av den sköna känslan av att skörda hemmaodlat. Att dra upp en morot, borsta av jorden och ta en tugga, det är sommar. Det kan inte bli mer närodlat än så.

Många blommor och grönsaker hinner inte utvecklas under vår relativt korta sommar och kräver därför förodling. När värmen kommer och vi sätter ut plantorna har de ett försprång som de inte får vid direktsådd utomhus och blomningen kommer igång tidigare. Kålväxter är ett exempel som du med fördel kan förkultivera för att undvika skadedjur.

Såjord såklart!

Till all frösådd använder du så- och kaktusjord. Små och känsliga groddplantor kan få en chock av näringskoncentrationen i vanlig planteringsjord. Därför är såjord milt gödslad och innehåller sand för god dränering, vilket är viktigt för att fröna ska få en väl avvägd tillgång på vatten och syre.

Sådd

Fyll dina såkärl med såjord och så några frön i varje kruka. Täck fröna med ett tunt lager jord, om de inte är ljusgroende, och spraya vatten över jordytan. Placera sådden i rumstemperatur och håll jorden fuktig. Om du inte har en sålåda med lock kan du täcka dina krukor med plastfolie som du gör några luftningshål i. Lufta sådden ordentligt om det bildas kondens.

Vissa sorter, som basilika, plocksallat och prydnadsgräs, lämpar sig bättre för bredsådd vilket innebär att du sår många frön över en större yta. Vattna med en sprayflaska för att fröna inte ska klumpa ihop sig. Om jorden blir för blöt kan plantorna drabbas av rothalsröta, men den bör hållas fuktig.

Tidiga sorter:

Chili
Flitiga Lisa
Jätteverbena
Kronärtskocka
Pensé
Pelargon
Purjolök
Selleri
Sparris
Tomater

Topp tre - Blomsterfrö:

Luktärt
Solros
Slingerkrasse

Avgörande ljus

När fröna grott och plantorna börjar spira behöver de stå ljust men svalt för att bli starka och knubbiga. Sorter som förkultiveras redan i januari och februari kan behöva tillskottsbelysning för att plantorna inte ska bli långa, rangliga och klena. Tillskottsbelysningen kompenserar för den höga inomhustemperaturen så att balansen mellan ljus och temperatur blir bättre.

Hjärtblad och karaktärsblad

De allra första bladen som tittar upp ur jorden kallas hjärblad. De lagrar och förser grodden med näring ända tills den etablerat sig med rötter och blad och kan försörja sig själv.

Hjärtbladen ser inte ut som bladen på den färdigvuxna växten kommer göra. Det är först när karaktärsbladen utvecklas som du kan se en likhet. När plantans riktiga blad börjar växa skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner.

Vad är vad?

Kom ihåg att märka krukorna med växtslag, sortnamn och sådatum - småplantor kan vara förvillande lika! Planerar du en blomsterrabatt efter ritning är rätt planta på rätt plats extra viktigt.

Tid för omskolning

När plantorna utvecklat några karaktärsblad, det vill säga de blad som kommer efter de första groddbladen, gör trångboddheten i såbädden sig snart påmind. Då är det dags för omskolning, vilket innebär att du flyttar dem till större krukor med ny jord. När plantan etablerat sig i den nya krukan, efter 2-3 veckor, kan du tillsätta lite näring i vattnet

Plantor som växer mycket kan behöva omskolas en andra gång.

Inför utplantering

Avhärda plantorna under 1-2 veckor innan utplantering genom att ställa dem ute en stund under dagen, men undvik direkt solljus i början. Känsliga plantor kan behöva extra skydd av fiberduk de första dagarna som skydd mot solen. Plantera ut dem när risken för nattfrost är över

Starta din egen förkultivering

 

  • Så fröna glest i såjord, täck med ett tunt lager jord.
  • Spraya vatten över jordytan och håll jorden fuktig.
  • Placera sådden i rumstemperatur.
  • Lufta sådden om det bildas kondens.
  • Placera sådden ljust när de första skotten kommer upp.
  • Locket behövs inte när det har bildats blad
  • När plantorna börjar stå trångt är det dags för omskolning.

 

Prova gärna Weibulls produkter!

Weibulls Jordgubbe - Såjord

Weibulls jordgubbe

Weibulls såjord innehåller mörk torv som håller fukten bra. Den är fint sorterad för att ge fröna bättre kontakt med jorden.

Såjord innehåller en mindre mängd näring jämfört med exempelvis blomjord eller planteringsjord då de små plantorna har känsliga rötter. Det är viktigt att jorden är väldränerad och därför blandas även sand i för att få en lucker jord.

Rectangle 3 Created with Sketch.