Perenner

Det är en bred växtgrupp som inkluderar allt från blommor till gräs. De vissnar ner varje år och går i vila över vintern för att vakna till liv igen på våren.

Weibulls - Lavendel

Plantering

Perenner kan planteras under hela växtsäsongen men bör inte planteras för sent på hösten då de behöver etablera sig ordentligt innan kylan kommer. När du planterar perenner är det viktigt att välja rätt läge. En plats med väldränerad jord ger perenner bästa förutsättningarna för övervintring.

För att få en porös jord som håller både luft och vatten kan du behöva jordförbättra. En lerig jord förbättrar du med barkmull och en sandig jord med torvmull.

Var noga med att rensa bort ogräs innan plantering. Rotklumpen ska vara ordentligt genomvattnad innan plantering och planteras en bit under jordytan. Täck med ett lager jord och vattna rikligt.

Weibulls - Prydnadsgräs

Om du inte vill att rabatten ska se gles ut efter planteringen kan du sätta plantorna tätare än rekommenderat avstånd. Fördelen är att rabatten därmed har mindre yta för ogräs att etablera sig på men du får istället flytta och dela plantor efterhand som det blir för tätvuxet.

Skötsel

Håll rabatten fräsch genom att klippa ner överblommade perenner och gödsla lätt så börjar de grönska igen. Under rätt förutsättningar kan de även blomma en andra gång.

Övervintring

Många perenner är härdiga även i norra Sverige. Om du inte klipper bort nedvissnade blad och stjälkar på hösten ger de rötterna ett skydd mot fukt och kyla under vintern. På bladen samlas ett skyddande lager av snö. Ömtåliga växter kan gärna få ett extra skydd genom att täckas med lite höstlöv eller granris innan vintern kommer.

Weibulls - Clematis

Många perenner har dessutom fröställningar som skapar vackra kontraster i vinterträdgården om de får stå kvar när de vissnat ner på hösten.

När våren kommer, marken börjar torka upp och perennerna vaknar till liv och skjuter upp små skott är det dags att klippa ner fjolårets vissna blad. Detta är särskilt viktigt för prydnadsgräs där risken är stor att de ruttnar om du klipper ner dem på hösten och fukten kan gå ner i de avklippta stråna.

Dela och plantera om

Delning av perenner ger nytt liv och du får fler plantor i din trädgård. Med några års mellanrum, när blomningen blir sämre, tillväxten avtar eller plantan dör ut i mitten är det dags. Gräv upp växten och dela rötterna med en vass spade eller kniv. Passa på att jordförbättra innan du planterar dem på nytt så att de får ny, näringsrik jord.

Perenner som blommar på våren planteras om på hösten och de som blommar på hösten planteras om på våren.

 

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020