När det första gröna syns i vårsolen och blommorna börjar växa är det en underbar känsla. Och med rätt plantering och skötsel av blomsterlök kan du få en vacker trädgård med tulpaner, hyacinter, påskliljor eller snödroppar.

Plantera under hösten

För att få de bästa resultaten när du planterar blomsterlök bör du göra det från september till tjälen sänker sig i marken. Plantering under hösten är att föredra då lökarna då är i sin bästa form och har gott om tid att rota sig innan vintern. Om du inte planterar direkt bör du öppna lökpåsen och förvara lökarna på en mörk och sval plats för att minimera risken för fukt och mögel.

Bästa förutsättningarna 

Blomsterlök trivs bäst i väldränerad jord och för att ge dem de bästa förutsättningarna att överleva vintern och skydda dem mot svampangrepp och sjukdomar bör du bland ner lite benmjöl i jorden. En extra näringsboost kan ge en gödsling med blodmjöl på våren innan blomningen börjar.

Olika djup 

För att plantera blomsterlöken skapar du en grop i jorden och planterar löken med den spetsiga delen uppåt, på dubbla djupet jämfört med lökens höjd. Plantera gärna lökarna i grupper om 5-10 stycken för en färgstark och fyllig rabatt. Genom att plantera lökarna på olika djup kan du förlänga blomningssäsongen. Efter planteringen är det viktigt att vattna för att stimulera rotbildningen, och under en torr vår kan det också vara nödvändigt att vattna. Under hösten kan du använda höstlöven som skydd och snön under vintern.

Använd dig av lökkorg

Efter blomningen kan vissnande blad se trista ut, men du kan enkelt gräva ner lökarna i en lökkorg på en mer undanskymd plats i trädgården. Om du hellre vill behålla lökarna på samma plats kan du kombinera dem med perenner som döljer de vissnande bladen. Så, oavsett om du föredrar gula tulpaner eller påskliljor, med rätt plantering och skötsel av blomsterlök kan du få en fantastisk vacker trädgård att njuta.

Weibulls - snödroppar

Snödroppar - ett av vårens första tecken

Välj rätt blomsterlök

Välj blomsterlök som är lämpliga för din trädgård och klimat. Många blomsterlök är tåliga och lätta att odla, men vissa trivs bättre i soliga områden medan andra föredrar mer skugga. Ta hänsyn till växtens höjd och bredd, samt färgen på blomman, när du väljer blomsterlök. Blomsterlök kan också vara tillgängliga i olika storlekar och skiftningar, så se till att välja lök som är lämplig för din rabatt och växthus. Genom att plantera lök i lökkorgar kan du även enkelt byta ut lökarna efter blomningen och få en ständig förändring i trädgården.

Blomstrande vår med blomsterlök

När det första gröna kikar upp från jorden i vårsolen är det en speciell känsla som förgyller våren. En trädgård full av blommor kan förvandla utsikten och skapa en känsla av harmoni och liv.

Välj från en mängd olika blomsterlök, som tulpaner, påskliljor, hyacinter och snödroppar, och ge trädgården en färgstark touch. Med rätt odlingsteknik och lite tålamod kan du njuta av en blomstrande vår år efter år. Så, börja plantera dina blomsterlök redan idag och njut av en fantastisk vår i din trädgård.


Weibulls - tulpaner och påskliljor

 

Plantera höstlök

  1. Gräv en grop i jorden
  2. Plantera blomsterlöken på dubbla djupet i förhållande till lökens höjd
  3. Plantera med den spetsiga delen uppåt
  4. Täck över med jord
  5. Vattna
  •