Rectangle 3 Created with Sketch.

Daglilja

Vacker för en dag? En vanlig missuppfattning, men dagliljan har lång blomningstid tack vare mängden blommor.

Daglilja

Dagliljor finns avbildade för flera tusen år sedan i kinesiska skrifter och har hyllats i dikter och använts både i matlagning och som medicin.

Dagliljan är utsedd av Perennagruppen till årets perenn 2013.

Dagliljan har fått sitt namn av att blommorna endast är öppna ett dygn. Namnet Hemerocallis kommer från grekiskans hemera och kallos som betyder en dag respektive vacker.

Även om varje enskild blomma endast är öppen i ett dygn kan blomningen pågå i flera veckor eftersom den skapar mängder av knoppar.

Färg och form

De gräsliknande bladen bildar tuvor i rabatten. Blomman kallas för kalk där kronbladen nertill är förenade i ett kalkrör. De äldsta sorterna har gula eller orange blommor men idag finns ett stort urval av färger och former.

Kronbladen som sitter närmast insidan av svalget kallas för petaler och de yttre för sepaler och det finns sorter där dessa har olika färger. Vanligast är dock att de olika färgerna uppträder i en ring på blommans insida men även kanten på kronbladen kan ha annan färg vilket kan ge en flerfärgad blomma.

Läge

Dagliljan är en lättodlad perenn som är härdig för odling från norr till söder. Den anpassar sig lätt till olika jordar och lägen men de bästa förutsättningarna får du i en väldränerad jord. Trivs i de flesta lägen från halvskugga till sol.

Plantering och Skötsel

Knölarna skall ned precis så mycket att rotfästet hamnar precis under jorden. När du planterar löken är det bra att gödsla med benmjöl och eventuellt kompost för att ge den de bästa förutsättningarna. Vattna ordentligt vid plantering och håll jorden fuktig men aldrig blöt.

Under hösten vissnar dagliljan ner. Gödsla ordentligt då det är nu löken samlar kraft för att blomma igen nästa år. Använd gödsel med låg nivå av kväve som gynnar bladbildning men inte blomning.

Låt den stå över vintern och på våren kan du rensa bort de vissna bladen och gödsla för en god start på säsongen.

Föröka

När dagliljan blommat över är det enkelt att föröka den genom delning. Är det en stor lilja främjas dessutom blomningen av en delning.
Gräv upp rotklumpen och dela den mitt itu. Sätt ned de två rotklumparna i trädgården, eller om du inte bestämt var du vill ha dina dagliljor, sätt dem i en kruka.

Plantera Daglilja

  1. Sätt knölarna med rotfästet precis under jordytan.
  2. Blanda ner lite benmjöl i jorden.
  3. Vattna ordentligt.

Prova gärna Weibulls produkter!

God i sallad

Dagliljans blommor är ätbara och passar bra i sommarens sallader.

Rectangle 3 Created with Sketch.