Daglilja

Dagliljor har en lång historia med avbildningar i kinesiska skrifter från flera tusen år sedan. De har också hyllats i dikter och använts både i matlagning och medicin. Dagliljan har fått sitt namn på grund av att varje blomma endast är öppen en dag, och namnet Hemerocallis kommer från grekiskans "hemera" och "kallos" som betyder "en dag" och "vacker", respektive.

Färg och form

Blommorna har gräsliknande blad som bildar tuvor i rabatten. Dagliljan är känd som en kalk, med kronbladen nertill förenade i ett kalkrör. De äldsta sorterna har gula eller orange blommor, men idag finns ett brett urval av färger och former. Kronbladen närmast insidan av svalget kallas petaler, medan de yttre kallas sepaler. Vissa sorter har olika färger på petaler och sepaler, medan vanligtvis olika färger uppträder i en ring på blommans insida. Kanten på kronbladen kan också ha en annan färg, vilket kan resultera i en flerfärgad blomma.

Läge

Dagliljan är en lättodlad perenn som är härdig för odling från norr till söder. Den anpassar sig lätt till olika jordar och lägen men de bästa förutsättningarna får du i en väldränerad jord. Trivs i de flesta lägen från halvskugga till sol.

Plantering

Knölarna skall ned precis så mycket att rotfästet hamnar precis under jorden. När du planterar löken är det bra att gödsla med benmjöl och eventuellt kompost för att ge den de bästa förutsättningarna. Vattna ordentligt vid plantering och håll jorden fuktig men aldrig blöt.
Under hösten vissnar dagliljan ner. Gödsla ordentligt då det är nu löken samlar kraft för att blomma igen nästa år. Använd gödsel med låg nivå av kväve som gynnar bladbildning men inte blomning. Låt den stå över vintern och på våren kan du rensa bort de vissna bladen och gödsla för en god start på säsongen.

Skötsel

Se till att gödsla ordentligt under hösten när dagliljan vissnar ner för att samla kraft till nästa säsong. Använd gödsel med låg novå av kveve för att gynna bladbildning. Låt den sedan stå över vintern. När våren kommer börjar du med att rensa bort vissna blad och gödsla ordentligt för en god start på säsongen. Även om dagliljan har lätt att anpassa sig till olika jordar och lägen så tivs den bäst i väldränerad jord och i lägen från halvskugga till sol. 

Föröka

När dagliljan blommat över är det enkelt att föröka den genom delning. Är det en stor lilja främjas dessutom blomningen av en delning. Gräv upp rotklumpen och dela den mitt itu. Sätt ned de två rotklumparna i trädgården, eller om du inte bestämt var du vill ha dina dagliljor, sätt dem i en kruka.

Plantera Daglilja

  1. Sätt knölarna med rotfästet precis under jordytan.
  2. Blanda ner lite benmjöl i jorden.
  3. Vattna ordentligt.
  •  

God i sallad

Dagliljans blommor är ätbara och passar bra i sommarens sallader.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020