Amaryllis

Amaryllis har länge setts som en julblomma, men med dagens breda utbud kan du hitta sorter som passar att odla under hela vintersäsongen fram till vårens början. Vill du ha en lök som blommar till jul ska du välja en värmebehandlad lök och plantera den i mitten av november.

Plantering och skötsel

Ta bort det yttersta lökskiktet och väck de sovande rötterna till liv genom att sätta löken i ett glas med vatten över natten, placera den så att endast rötterna täcks av vattnet. För mycket fukt gör att löken ruttnar. En amaryllis kan bli lång och ranglig så välj en stabil kruka som är bara är några centimeter bredare än själva löken. En kruka med fat är att föredra då du helst inte ska vattna löken uppifrån. Lägg i ett lager med lecakulor så att den inte blir stående i vatten och fyll på med blomjord. Sätt löken i jorden så att hälften är ovan jord då en lök som står för djupt i fuktig jord kan ruttna. Ställ krukan mörkt och varmt. Gärna ovanför ett element då värme underifrån gynnar rotbildningen. Börja vattna först när blomstängeln kommer upp. Men vattna sparsamt, och inte direkt på löken. För mycket vatten gör att blomstängeln växer för fort och gynnar bildningen av blad istället för blommor. När din amaryllis blommar ska den stå något svalare. När blomningen är över skär du bort del av stängeln, det kan finnas fler på gång. Om blommorna lämnas kvar börjar de utveckla frön och drar näring från löken. En amaryllis behöver inte planteras i jord, det går lika bra med sten, sand, mossa.

Snittblomma

Amaryllis fungerar utmärkt som snittblomma. Om den har vuxit för snabbt och blivit lång och ranglig kan detta vara en perfekt lösning. Som snittblomma har amaryllisen samma hållbarhet som på löken.

Övervintring

Vill du få din amaryllis att övervintra skär du bort blomma och fröhus efter blomning. Stängeln låter du vissna ner för att näringen ska återgå till löken. Behåll bladen och sköt den som en vanlig krukväxt. Öka bevattningen och tillför näring regelbundet så bygger löken upp ny kraft. Vattna ovanifrån, dock aldrig direkt på löken. Ställ gärna ut krukan under sommaren på en halvskuggig plats och fortsätt med vatten och näring som vanligt. Ta in krukan när hösten kommer, placera den på en sval och mörk plats och låt den vila. Vattna sparsamt utan näring. Sluta vattna helt i september och oktober. När det kommer nya blomknoppar är det dags för omplantering och att ställa fram den på en ljusare plats. En övervintrad amaryllis blommar sällan till jul. Räkna med att den följer sin normala tidscykel och blommar då först till vårvintern.

Odlingstips!

Skär av blomstängeln till snittblomma och sätt en gummisnodd längst ner på stjälken för att hindra den från att ”rulla ihop sig”

Författare: Emelie Wallersjö
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020