Växter kan vara en fin inredningsdetalj som kan ge ditt hem både färg och liv. Men för att de ska trivas och växa behöver de rätt belysning. I denna guide kan du lära dig mer om vilken typ av belysning som passar för olika krukväxter.
Krukväxter i norrläge
Fönster som vetter mot norr eller in i rummet ger inte mycket ljus. Därför bör du välja krukväxter som inte har höga krav på ljus. Gröna krukväxter som Monstera, Benjaminfikus, Yuccalilja, Murgröna, Silverranka och Gullranka är några växter som trivs på mörkare platser. Växter som härstammar från tropiska klimat klarar sig oftast med lite ljus. Om det är alltför mörkt kan du använda växtbelysning för att förbättra växternas tillväxtmöjligheter.
Krukväxter i söderläge
Fönster som vetter mot söder ger mycket ljus, vilket gör dem till den bästa platsen för medelhavsväxter. Här kan du placera krukväxter som är torktåliga och har förmågan att lagra vatten i stammen och bladen. Suckulenter och Pelargoner, som ursprungligen är ökenväxter, trivs också i söderläge. Det är viktigt att vattna regelbundet eftersom de torkar ut snabbare på grund av den höga temperaturen.
Krukväxter i österfönster
Fönster som vetter mot öster ger morgon- och förmiddagssol, vilket gör att många gröna och blommande krukväxter trivs där. Några exempel på sådana växter är Femöring, Begonia och Fuchsia.
Krukväxter i västerfönster
Fönster som vetter mot väster ger varma dagar och svala nätter under vår och sommar. Där trivs kaktusar och suckulenter.
Krukväxter i badrummet
Badrum är en plats med hög luftfuktighet, vilket gör det till en perfekt plats att placera växter som trivs i en sådan miljö. Spjutbräken, Hemtrevnad och Ampellilja är några exempel på sådana växter.
Att ha rätt belysning är viktigt för att dina krukväxter ska trivas och växa. Genom att placera dina växter på rätt plats och använda rätt typ av belysning kan du se till att de får optimala förhållanden för tillväxt och hälsa. Tänk på att olika växter har olika krav på belysning, och det är därför viktigt att välja rätt plats för varje växt.