Rectangle 3 Created with Sketch.

Välj rätt krukväxt

Lyckas med dina krukväxter genom att välja de som trivs bäst där du vill ha dem.

Välj rätt krukväxt

Olika växter behöver olika mängd ljus för att trivas. Ett söderfönster kan bli för varmt och ljust för vissa medan andra sorter behöver allt ljus de kan få.

Weibulls - Krukväxt

Lite ljus och norrläge

Krukväxter som placeras i fönster som vetter mot norr, eller en bit in i rummet bör inte ha höga krav på ljus. Monstera, benjaminfikus, yuccalilja, murgröna, silverranka och gullranka är några växter som klarar sig på mörkare platser.

Krukväxter som härstammar från tropiska klimat och normalt är en del av undervegetationen i regnskogar klarar sig med mycket lite ljus. Gröna krukväxter lyckas du oftast bättre med där det är lite ljus jämfört med blommand krukväxter.

Med hjälp av växtbelysning kan du förbättra växternas möjligheter att trivas även på mörka platser i rummet.

Söderläge

Den bästa platsen för medelhavsväxter eftersom de får mycket ljus. Här kan du placera torktåliga krukväxter och suckelenter som kan lagra vatten i stammen och sina tjocka blad. Det är viktigt att vattna regelbundet i ett söderfönster. Även pelargoner, som ursprungligen är en ökenväxt, trivs i söderläge.

Fönster åt öster

I österfönster får krukväxterna både morgon- och förmiddagssol, vilket gör att många både gröna och blommande krukväxter trivs bra där. Några exempel är femöring, begonia och fuchsia.

Fönster åt väster

Här kan dagarna under vår och sommar bli varma och nätterna svala. Ett läge där kaktusar och suckelenter trivs.

I badrummet

I ett badrum väljer du självklart växter som vill ha hög luftfuktighet som spjutbräken, hemtrevnad och ampellilja.

Rectangle 3 Created with Sketch.