Plantera blomsterlök i kruka

Planteringar i krukor är lätta att placera och gör att du kan ha blommor på andra ytor än i rabatten. Ställ krukan på altanen, farstutrappan eller plantera i en balkonglåda.

Weibulls - Plantera krokus i kruka

Rätt kruka till blomsterlök

Det är viktigt att välja rätt kruka utifrån dina förutsättningar. Vill du vattna sällan väljer du ett större kärl. Kommer krukan stå under bar himmel behöver den dräneringshål för att regnvatten inte ska leda till övervattning.

Har du en stor och tung kruka kan du lägga ett lager leca-kulor i botten, det minskar vikten jämfört med en kruka fylld av jord och ger god dränering. Har du en kruka som lätt blåser omkull kan du istället lägga ett lager med stenar i botten som tynger ner.

Vårlök i kruka

Vårlök som planteras i kruka kan planteras tidigare än i rabatt och ger då en tidigare blomning. Förvara krukan inomhus på en ljus och sval plats tills risken för frostskador är över.

Placera krukan frostfritt under vintern på en torr och sval plats. När våren kommer byter du jorden i krukan och driver upp dem igen.

Höstlök i kruka

När du har planterat höstlök i kruka ska dessa vinterförvaras svalt, men frostfritt. Svep in krukorna i skuggväv eller fiberduk som skydd mot frost och om de står utomhus bör de placeras i ett skyddat läge t.ex. mot husväggen. Börja vattna lite när det är plusgrader.

Det är extra viktigt med dränering av krukor med höstlöksplanteringar om de står under bar himmel.

 

Weibulls - Lasagneplantering höstlök

Lasagneplantering

Plantera en gång och få blommor hela säsongen i samma urna, så kallad lasagneplantering. Välj tre sorter som blommar i olika perioder och plantera dessa i lager med den sort som blommar senast längst ner i urnan och den som blommar först överst. När våren börjar tittar exempelvis krokusar fram för att senare följas av sorter som hyacinter eller allium och säsongen avslutas med till exempel tulpaner.

Blomsterlök i kruka

  1. Välj rätt kruka. Läs mer ovan.
  2. Se till att du har god dränering, lägg gärna ett lager Leca-kulor i botten av krukan.
  3. Plantera blomsterlök och tillför lite benmjöl.
  4. Vattna i samband med plantering.
  •  
Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020