Rectangle 3 Created with Sketch.

Plantera tulpanlökar

Plantera tulpanlökar på hösten för en blomstrande trädgård på våren.

Plantera tulpanlökar

När

Weibulls - Plantera tulpanlökar

Tulpanlökar kan du plantera i september fram till tjälen kommer ned i marken. Plantera helst tidigt på hösten då lökarna är i bästa skick och får gott om tid att rota sig innan vintern kommer. Om du inte ska plantera direkt är det bra att öppna lökpåsen för att minimera risken för fukt och mögel i förpackningen och förvara dem på en mörk och sval plats. Sent planterade lökar kan möjligen komma upp lite senare på våren.

Var

Tänk på att plantera i väldränerad jord då löken kan ruttna om jorden är ständigt blöt. Använd gärna lökjord blandad med benmjöl, det ger lökarna de bästa förutsättningarna att klara vinterkylan och gör dem mindre känsliga för svampangrepp och andra sjukdomar. Vill du ge dem en extra näringskick ska du även gödsla med lite blodmjöl på våren innan blomningen börjar. Det ökar även chanserna att tulpanerna bildar sidolökar och därmed förökar sig.

Många av de moderna hybriderna har inte tillräckligt med energi kvar efter blomning för att klara av att bilda sidolökar. Det kan vara svårt att veta vilka sorter som klarar att föröka sig, men ett säkert kort är Darwin-hybriden Apeldoorn.

Weibulls - Plantera tulpanlökar

Tulpaner som blir höga och resliga bör inte planteras där det är kraftigt vindfång. På utsatta platser väljer man med fördel en lägre tulpan

Hur

Gör en grop i jorden och plantera löken med den spetsiga delen uppåt på dubbla djupet i förhållande till lökens höjd. Sätt lökarna i grupper om 5-10 stycken för att skapa färgklickar i trädgården och få en fylligare rabatt. Förläng säsongen och blomningsperioden genom att plantera lökarna på olika djup. Vattna i samband med planteringen för att stimulera rotbildningen. Skulle våren vara torr kan du även behöva vattna då.

Under hösten kan du använda höstlöven på marken för att täcka din plantering och ge extra skydd. På vintern lägger sig snön som ett skyddande täcke.

Efter blomningen ska många lökväxter vissna ner i sin egen takt. Det kan se lite trist ut i rabatten, men om du planterat i en lökkorg kan du enkelt gräva ner lökarna på en mer undanskymd plats i trädgården.

Plantera med lökkorg

Weibulls - Plantera tulpanlökar

Klipp inte bort blasten efter blomning, den ska vara kvar så att näringen kan återgå till löken.

Att plantera i lökkorg är ett bra alternativ om du vill slippa vissnande blad i rabatten. Om du planterat dina blomsterlökar i en lökkorg är det lätt att lyfta upp den med alla lökar i när blomningen är över på våren.

Gräv ner lökkorgen med blomsterlökarna på en mer undanskymd plats i trädgården där de får vissna ner i egen takt. När hösten åter kommer planterar du dem där du vill att de ska blomma kommande vår.

Plantera med lökjärn

Lökjärnet tar upp en propp med jord och släpper ner löken i det lagom stora hålet som bildats. Lökjärnet är lätt öppningsbart. Med hjälp av öppningsmekanismen släpps jorden ner i hålet igen.

Plantera i lökkorg

  1. Fyll korgen till hälften med jord
  2. Tryck ner blomsterlöken så att de fastnar i jorden
  3. Strö över benmjöl
  4. Gräv en grop i rabatten och ställ ner lökkorgen
  5. Täck med jord
  6. Vattna

 

Prova gärna Weibulls produkter!

Rectangle 3 Created with Sketch.