Plantera tulpanlökar

När ska lökarna planters?

Tulpanlökar kan du plantera i september fram till tjälen kommer ned i marken. Plantera helst tidigt på hösten då lökarna är i bästa skick och får gott om tid att rota sig innan vintern kommer. Om du inte ska plantera direkt är det bra att öppna lökpåsen för att minimera risken för fukt och mögel i förpackningen och förvara dem på en mörk och sval plats. Sent planterade lökar kan möjligen komma upp lite senare på våren.

Weibulls - Plantera tulpanlökar

Välj en väldränerad plats

När du planterar tulpanlökar, se till att välja en väldränerad plats eftersom jorden annars kan bli blöt och orsaka ruttnande. Använd lökjord blandad med benmjöl för att ge lökarna de bästa förutsättningarna att klara av vinterkylan och undvika sjukdomar. På våren, innan blomningen börjar, bör du gödsla med lite blodmjöl för att ge lökarna extra näring och öka chanserna att tulpanerna bildar sidolökar och förökar sig. Vissa moderna hybridtulpaner har inte tillräckligt med energi för att klara av att bilda sidolökar efter blomningen. Darwin-hybriden Apeldoorn är dock ett säkert kort.

Tulpaner som blir höga och resliga bör inte planteras på utsatta platser med kraftigt vindfång. Det är bättre att välja en lägre sort för sådana platser.

Weibulls - Plantera tulpanlökar

Plantera i en grop

För att plantera tulpanlökar, gör en grop i jorden och plantera löken med den spetsiga delen uppåt på dubbla djupet i förhållande till lökens höjd. Plantera lökarna i grupper om 5-10 stycken för att få en fylligare rabatt och skapa färgklickar i trädgården. För att förlänga säsongen och blomningsperioden, plantera lökarna på olika djup. Vattna vid planteringen för att stimulera rotbildningen och vid torrt väder på våren.

Under hösten kan du använda höstlöv för att täcka din plantering och ge extra skydd. På vintern lägger sig snön som ett skyddande täcke.

Weibulls - Plantera tulpanlökar

Plantera med lökkorg

Klipp inte bort blasten efter blomning, den ska vara kvar så att näringen kan återgå till löken. Att plantera i lökkorg är ett bra alternativ om du vill slippa vissnande blad i rabatten. Om du planterat dina blomsterlökar i en lökkorg är det lätt att lyfta upp den med alla lökar i när blomningen är över på våren. Gräv ner lökkorgen med blomsterlökarna på en mer undanskymd plats i trädgården där de får vissna ner i egen takt. När hösten åter kommer planterar du dem där du vill att de ska blomma kommande vår.

Plantera med lökjärn

Lökjärnet tar upp en propp med jord och släpper ner löken i det lagom stora hålet som bildats. Lökjärnet är lätt öppningsbart. Med hjälp av öppningsmekanismen släpps jorden ner i hålet igen.

Plantera i lökkorg

  1. Fyll korgen till hälften med jord
  2. Tryck ner blomsterlöken så att de fastnar i jorden
  3. Strö över benmjöl
  4. Gräv en grop i rabatten och ställ ner lökkorgen
  5. Täck med jord
  6. Vattna

 

 

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020