Juni

Trädgårdskalender

 

 

Livet är inte en fotbollsplan, som man skall rusa fram över, utan en trädgård, som skall skötas.

- H.E. Fosdick

 

Trädgården blomstrar och luften fylls av doften från nyklippt gräs och ljudet av humlor. Midsommar närmar sig med jordgubbar, färskpotatis och egenodlade kryddor. 

Weibulls - Klipp rätt

Stimulera gräsets tillväxt

Gräsmattan blir tätare om du klipper den regelbundet. Men undvik att klippa den för kort, då blir den känslig för uttorkning i sommarvärmen. Klipp bort max en tredjedel av gräsets höjd.

Läs mer
Weibulls - Odla bönor

Nyttiga bönor

När jordtemperaturen är minst 10 grader är det dags att så bönor. Bönor är lättodlade och tacksamma då de lämnar efter sig en näringsrik jord.

Läs mer

Sättpotatis

När skotten börjar synas ovan mark är det dags att kupa upp jorden. Det hindrar potatisknölarna att bli gröna av solljuset och stimulerar utvecklingen av fler knölar. 

Weibulls - Feromonfällor mot äppelvecklare och rönnbärsmal

Undvik larvigt besök

När träden står i blom är det högsäsong för rönnbärsmal och äppelvecklare som svärmar och lägger ägg. Bekämpa dem enkelt och miljövänligt med feromonfällor som du hänger i träden. 

Weibulls - Snigelbekämpning

Snigelbekämpning

Skydda dina odlingar mot sniglar som är extra förtjusta i nya, mjuka skott och blad. Försvåra för sniglarna genom att odla i pallkrage, lägg singel runt om och forsätt plocka bort alla sniglar du ser.

Weibulls - Grönaste gräsmattan

Grönaste gräsmattan

När tillväxten är i full gång behöver gräsmattan och många växter en extra giva gödsel. Gödsla under en regnig period eller i samband med bevattning.

Läs mer
Weibulls - Vattna sällan men mycket

Vattna mycket och sällan

För att vattnet ska tränga ner till gräsmattans rötter krävs en rejäl rotblöta. Vattna därför hellre mycket och sällan, än ofta och lite. Vattna på morgonen eller kvällen, då är avdunstningen som minst.

Läs mer
Weibulls - Så ny gräsmatta

Halm under jordgubbarna

Bädda in halm under jordgubbsplantorna innan de första bären kommer så skyddar du dem mot jordstänk underifrån. 

Läs mer
Weibulls - Odla sallat

Sallat hela säsongen

Sallat är lättodlad och passar både för små och stora odlingar, allt från köksträdgården till några plantor mellan blommorna i balkonglådan. Så i intervaller så kan du skörda hela säsongen.

Läs mer
Weibulls - Så ny gräsmatta

Fortsätt rensa ogräs

Ge dig inte i kampen mot ogräset. Det jobb du gör i år kommer du se resultat av nästa år. Trägen vinner!

Läs mer
Weibulls - Bladlöss

Bort med bladlössen

Med värmens intåg gör bladlössen entré. Var på din vakt och duscha bort inkräktarna med kallt vatten eller pensla bort dem med såpvatten så snart de dyker upp.