Sallat är en enkel och smakrik växt att odla i trädgården eller på balkongen. Med många olika sorter att välja mellan, inklusive mixer där flera sorter kan skördas från samma påse, kan du enkelt hitta din favorit sallat. Plocksallat är ett bra alternativ eftersom det går att skörda under en lång period och de flesta sorter är som godast när bladen är späda och kallas för "baby leaf".

Lämplig för direktsådd

Sallat är en robust växt och gror redan vid låga temperaturer, vilket gör det lämpligt för direktsådd i trädgården. Genom att så i omgångar med några veckors mellanrum kan du skörda färska sallatsblad hela sommaren. För att sallat ska må bra behöver den en mullrik och väldränerad jord och regelbunden vattning för att undvika beskhet.

Odla i kruka eller balkonglåda

Odling i kruka eller balkonglåda är också en bra alternativ. Lägg ett tjockt lager av blom- eller planteringsjord i botten, så fröerna tätt och täck med ett tunnt lager såjord. Gallra vid behov när växterna växer upp. För att få en bra dränering kan du lägga ett lager leca-kulor i botten av krukan. Om krukan står utomhus bör du välja en med dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna bort.

Så odla din egen sallat idag och njut av färska, smakrika salladsblad från din egen trädgård eller balkong!

Odla sallat

  1. Förkultivera inomhus eller direktså på friland.
  2. Täck med fiberduk vid sådd på friland och utplantering.
  3. Gallra och skörda efterhand. 
  4. Så i omgångar under hela odlingssäsongen.
  •