När du står inför valet av planteringskruka, eller planteringskärl för din nästa odling, är det avgörande att göra ett genomtänkt val för att maximera din plants hälsa och tillväxt. Här är några viktiga tips för att hjälpa dig välja den perfekta odlingskrukan för dina växter och trädgårdsprojekt!

Dränering och bevattning från krukan: Hål i botten är ett måste!

För att säkerställa att dina växter får bästa möjliga dränering och bevattningsförhållanden är det viktigt att välja kärl med hål i botten. Detta hjälper till med att förhindra övervattning, och skapar en gynnsam miljö för dina växter att trivas och utvecklas på ett hälsosamt sätt.

Biokrukor eller plastkrukor?

Oavsett om du väljer biokrukor eller plastkrukor, erbjuder båda alternativen långvarig odling. För känsliga frön, överväg att fylla krukan med planteringsjord och såjord för optimal utveckling. Plastkrukor kräver mindre frekvent bevattning och är idealiska för växter med längre rötter, som tomater och gurkor.

Odlingsbriketter för en bekväm utplantering

Ett bra tips för att spara tid och undvika omskolning är att så i odlingsbriketter. Dessa sväller vid vattning och kan planteras direkt i jorden vid utplantering, vilket minimerar risken för skadade rötter.

Odlingstråg för små frön och bredsådd

Odlingstråg, eller odlingsbrickor, är ett perfekt val för små frön och sorter som lämpar sig för bredsådd. Det är även lämpligt för svårhanterliga frön och underlättar vattning underifrån.

 

Vill du ha ytterligare inspiration och idéer för din trädgård? Klicka här för att utforska vårt sortiment och hitta det perfekta planteringskärlet som passar din stil och dina växters unika behov. Lycka till med din trädgård!

 

Odlingskärl

Torvkrukor

Kan sitta kvar vid utplantering och minskar därmed risken för skadade rötter. 

Plastkrukor

Håller sådden fuktig längre.

Egna krukor

Välj kärl med god dränering eller lägg ett lager Leca-kulor i botten av krukan.

Odlingsbriketter

Vid utplantering sätter du ut hela briketten vilket skyddar de känsliga rötterna.

Odlingstråg

Lämplig till bredsådd. 

Drivhus med såbrätte

Större insatskrukor ger senare omskolning.

Pluggbox

Yteffektiv odling med en lösning som skyddar rötterna vid omskolning i större kruka.