Odla gurka - så lyckas du!

Vill du lyckas med din egna gurkodling? Vi har tipsen och råden som hjälper dig att nå hela vägen för att kunna njuta av en riktigt god gurka. Att odla gurka är något som har blivit populär och ofta odlas de i kruka men det går att odla på olika sätt. Det finns ett stort utbud av olika gurkor och hos oss hittar du gurkor som lämpar sig för odling i växthus men även gurkfröer som passar utmärkt för krukor och att så för friland. För att odla gurka behöver du inte vara någon expert inom trädgård utan att det är lätt har också bidragit till att det blivit populärt.  

Odla gurka - här är tips på hur du gör

  1. Förkultivera inomhus i mars-april eller så sorter för friland när jordtemperaturen är över 10 grader. 
  2. Plantera ut eller så på friland när risken för nattfrost är över. 
  3. Välj en solig plats. 
  4. Täck med fiberduk för extra skydd. 
  5. Vattna regelbundet och tillsätt näring.  

 

Vilken gurksort ska du välja? 

Det finns en mängd olika sorter av gurkor att välja mellan. Skillnaden mellan de olika sorterna är dels hur de ska odlas, i växthus, kruka eller fri odling. En annan skillnad är vilken typ av gurka som du är ute efter när det kommer till vad du ska använda den till för även om alla gurkor självklart går att äta passar de för olika sammanhang. Alltifrån från färska och god på smörgåsen eller i salladen till insyltad. Därför behöver du tänka till innan du väljer vilken sort du ska välja.  

En av de mest populära gurkorna som vi erbjuder är Weibulls Gurka, snack-’Party time’ F1. Denna gurksort trivs bäst i växthus men går även bra att odla i en stor kruka, då är det viktigt att den placeras på en varm och skyddad plats. Den har en söt och god smak. En stor fördel med denna sort är att den ger hög avkastning och har kontinuerlig skört. 

Söker du efter en gurka som passar för insyltning? Då är Weibulls Gurka, asie ‘Fatum’ ett bra val. När den är fullt utvecklade blir den ca 30 cm långa, är robust och passar bra att odla frilland. Den passar utmärkt när vid insyltning men fungerar också bra att ätas färsk.  

Ytterligare en sort som är popluär är Weibulls Gurka, växthus-slang – KRAV ‘Telegraph Improved’. Det är en helt enkelt en tradionell slanggurka som är populär bland många odlare. Den har en god krispighet och som namnet antyder är den perfekt att odla i växthus.  

Självklart finns det många andra sorter att välja mellan i vårt utbud av gurkor men det är de vanligaste och mest populära sorterna som finns hos oss.  

Odla gurka i växthus, friland eller i kruka?  

När du står i valet av gurksort är en av de viktigaste sakerna att veta var du ska odla då det är avgörande för vilka möjligheter du har. De flesta sorterna passar för olika typ av odling. Har du möjlighet att odla i växthus, kommer du odla på friland eller tänker du att kruka passar bäst för dig? Börja med att planera och se vilka möjligheter du har innan du väljer vilken sort du ska odla. Gurkor är också känsliga för kyla, speciellt de sorter som ska odlas i växthus. Var noggrann med att inte utsätta dina plantor för kyla och ha med det i valet av planering för din odling.

Hos oss hittar du såjord och grönsaksjord

Omplantering av gurka 

Gurkor har känsliga rötter därför mår de också bäst när de planteras om ett fåtal gånger. Ha med i tankarna när du börjar odlingen av dina gurkor att du försöker begränsa det till att göra två omplanteringar under resans gång. Den första omplantering kan förslagsvis vara när du planterar om från den första såplatsen till en mellanstor kruka. Slutligen, den andra omplantering som du gör med din gurka, sker när du planterar om från den mellanstor krukan till den sista växtplatsen. Det vill säga i en stor kruka eller på friland. Hos oss hittar du jord som passar oavsett var du odlar.  

Vi har olika produkter som passar utmärkt när du ska odla gurka. Du hittar bland annat Weibulls Odlingskruka ROOTS  och Weibulls Odlingskruka Hög i vårt stora sortiment.

För många sorter och i stora delar av landet är växthusodling nödvändigt, men det finns även sorter som är anpassade för odling på friland. De som ska förkultiveras sätts ut i växthus, eller planteras ut när plantan har fyra till fem blad och risken för nattfrost är över. I början kan du med fördel ge plantorna lite hjälp med en stödpinne. Det gör att de har lättare att växa till sig utan att böja sig och gå av. Ge utrymme för Weibulls Blompinnar i din plantering så har du säkrat upp att plantorna har något att luta sig mot när de växer till sig.

Redan vid utplanteringen kan du fästa ett snöre vid stambasen för att ge plantorna stöd i sin utveckling men dra inte åt öglan utan låt den vara lös. Annars riskerar du att spänna för hårt och hindrar plantorna från att växa fritt. Fäst andra änden i taket så kan du vira plantan runt snöret allteftersom den växer. Gurkplantor bildar klängen som de snurrar runt tillgängliga stöd. De har en begränsad räckvidd så välj snören eller smala spaljéer. Med hjälp av Weibulls Spaljétråd, Weibulls Snöre eller Weibulls Spoltråd kan du ge stöd till dina plantor.

Kika gärna runt i vårt stora utbud av uppbindning och skötsel där du kan hitta det mesta som du behöver.

Vatten och ljus hjälper dig att lyckas med gurkodlingen 

När plantorna är ungefär 30 centimeter höga är det dags för omplantering i välgödslad jord. Var du placerar gurkor är viktigt då de har stora krav på ljus, värme och näring. Det är också viktigt att du gödslar regelbundet då gurkor har ett stort behov av kalcium. Gurka, som består till mestadels vatten, har också ett stort behov av just vatten därför är måste du vara noggrann med att vattna regelbundet så att jorden aldrig torkar ut. Hur du ska vattna gurkorna? Undvik att vattna direkt på stambasen eftersom de lätt kan angripas av röta om de blir för blöta.

Näring - extra viktigt vid odling i kruka 

När du odlar gurka i kruka behöver du också tänka på att plantorna kräver både mer vatten och näring. Var extra uppmärksam på det så att du ger dina gurkor den kärlek som de behöver för att växa till sig i krukan.  

Vänta inte för länge med att skörda 

När vet du att det är dags att skörda gurkorna? Då gurkor är snabbväxande ska du inte vänta för länge med skörden. Om du väntar för länge med att skörda finns det en risk att stora gurkor blir vattnigare som leder till att de får mindre smak. Smaken vill du inte riskera att tappa på dina gurkor så vänta inte för länge med att skörda. När du lagt ner kärlek och omsorg på din gurkodling vill du inte att det ska sluta med att du står där med gurkor som inte ger dig den där goda smakupplevelsen som egen odla gurkor kan ge dig. Så vänta inte för länge med att skörda frukten av dina framgångar.

Undvik sjukdomar för dina gurkor 

Gurkor kan bli utsatta för sjukdomar när de odlas. För att nämna några sjukdomar som de kan drabbas av finns spinnkvalster, vita flygare, svartprickröta och gråmögel som kan angripa gurkplantorna. För att undvika sjukdomar är det viktigt att fokusera på två centrala saker. Gurkorna mår bra av värme och god ventilation vilket också grundförutsättningar för att undvika sjukdomar. 

Tips för gurkodling:

  • Förkultivera inomhus i mars-april eller så sorter för friland när jordtemperaturen är över 10 grader.
  • Plantera ut eller så på friland när risken för nattfrost är över.
  • Välj en solig plats.
  • Täck med fiberduk för extra skydd.
  • Vattna regelbundet och tillsätt näring. 
 
Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020