Rectangle 3 Created with Sketch.

Smaklöken: Gurka

Slanggurka, Västeråsgurka, vit gurka... det finns sorter som är busenkla att odla och sorter som är mer utmanande.

Smaklöken: Gurka

Gurka är en grönsak vi nästan tar för givet att ha hemma i kylskåpet, men som med alla andra grönsaker är den oerhört mycket mer smakrik och god om man odlar den själv.

Tips från Niklas:

Om man grillar gurka kan man få till en fantastisk rökig nyans, på samma sätt som med aubergine. Det är riktigt gott! Den ska näst intill brännas så att man verkligen får ut smaken ur gurkan.

Ett annat tips är: Servera gurka som dessert. Gurkan är väldigt söt och frisk så om man framhäver det till exempel i en dessert med färsk gurka, lite flingsalt, mynta och ringlad honung får man en fantastisk dessertsallad.

I den här episoden av Smaklöken diskuteras många olika sorters gurka och användningsområden för dem. Allt från den lättodlade och tacksamma Västeråsgurkan till mer utmanande slanggurkor som kräver uppbindning och mer kontrollerad bevattning. Inspireras av entusiasmen för gurka!

Med på plats i studion finns som vanligt Weibulls experter Dag Lindahl och Sol-Britt Rundström samt även kocken och köksträdgårdsmästaren Niklas Karlsson, från Rosendals Trädgård i Stockholm. Niklas kommer med innovativa användningsområden för gurkan - som till exempel att slänga gurkan på grillen eller varför inte servera gurka som dessert? Friskt och fräscht efter sommarens grillningar...

I det här avsnittet av Smaklöken besöker vi Upper House Dining i Gothia Towers, Göteborg, där köksmästare Måns Backlund beskriver projektet med hur restaurangens meny anpassas efter den egna skörden och säsongen.

Weibulls - Smaklöken, podcast

Kvalitetsansvarig Jord & Gödsel Weibulls: Dag Lindahl
Programledare: Julia Messelt
Producent & reporter: Jonas Tornberg
Innesälj: Sol-Britt Rundström

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020
 
Rectangle 3 Created with Sketch.