Genom att så sorter som är härdiga kan du förlänga säsongen och skörda egenodlat långt in på hösten och få en tidig skörd tack vare övervintrade sorter.

Förläng odlingssäsongen

Snabbväxande sorter som sallader, spenat, rädisor och kryddor kan du så sent på säsongen för en sista skörd innan kylan kommer. En mild höst förlänger förstås säsongen men bakslag kan lika gärna komma i form av en tidig vinter.

Har du tillgång till ett kallväxthus är det en optimal plats för höstsådd då det ger ett odlingen extra skydd mot kylan. Täck gärna odlingen med fiberduk.

närbild-machesallad-växande-i-jordennärbild-machesallad-växande-i-jorden

Machesallat 'Vit' – en perfekt gröda för vintersådd 

Sen sådd för tidig skörd nästa år

Machesallad, som även kallas vintersallad, kan du så på friland under sensommaren för höstskörd men den passar även för riktigt sen sådd i september till oktober och ger då en tidigare skörd följande säsong. Dill, palsternacka, persilja, rotpersilja, svartrot och tidiga morotssorter lämpar sig också för höstsådd.

Perenna blommor som aubretia, blåklocka, myskmalva, riddarsporre och viol kan du så på hösten. De blommar normalt året efter sådd, men vid höstsådd får du blomning redan första säsongen. Täck gärna odlingen med löv för lite extra skydd. Du ska så sent på säsongen för att de inte ska hinna komma upp innan vintern. Detta är förstås väderberoende men generellt sett är det ungefär i oktober i norra delar av landet och tidigast november i södra Sverige.

Riddarsporre 'Guinevere' – så på hösten för sådd första säsongen!

Sorter för vinterskörd

Vid höstsådd är det bra att så lite tätare än vid vårsådd. Täck fröna med lite sand eller såjord. Det som kommer upp är väldigt frosttåligt.

Blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, mangold, spenat, persilja och palsternacka är frosttåliga sorter som du kan lämna kvar för sen skörd när du höstrensar i grönsakslandet. Många asiatiska bladgrönsaker som Pak Choi klarar av flera minusgrader.

Den krusbladiga persiljan är tålig mot kyla. Om du skyddar den mot snön så kan du skörda långt in på vintern.

Kratta in löv mellan purjolökarna så kan de stå hela säsongen om inte vintern blir alltför sträng. Välj en sort som är frosttålig. Även jordärtskockor, palsternackor och persiljerot kan lämnas kvar i jorden om du täcker dem med ett lager löv för att minska risken för att rötterna fryser fast i jorden.

Bonustips

Om du inte hunnit så innan tjälen kommit till går det bra att så på ytan och täcka fröerna med jord.