Vintervård för krukväxter

När vintern kommer och temperaturen sjunker är det viktigt att ta hand om dina krukväxter på rätt sätt för att de ska överleva och må bra. Här är några tips och råd för vintervård av krukväxter.

Placering

En av de viktigaste faktorerna att tänka på under vintern är placeringen av dina krukväxter. De flesta krukväxter trivs bäst vid en temperatur mellan 18-22 grader Celsius, så se till att placera dem i ett rum där temperaturen inte sjunker under 15 grader. Placera dem också på en plats där de får tillräckligt med ljus, men inte i direkt solljus. Om det är för mörkt kan du överväga att använda belysning för att hjälpa dina växter att trivas.

Vattning

Under vintern är det vanligt att man vattar krukväxterna för lite eftersom det är kallt och fuktigheten i luften är lägre. Men faktum är att de flesta växter behöver lika mycket vatten under vintern som under sommaren, även om du kanske behöver vattna dem lite mer sällan. Se till att jorden i krukan är fuktig, men inte blöt. Om jorden känns torr när du stickar ner fingret en bit i jorden, behöver du vattna.

Luftfuktighet

Luftfuktigheten inomhus sjunker vanligtvis under vintern eftersom uppvärmningen torkar ut luften. Detta kan göra det svårt för krukväxter att överleva, särskilt om de kommer från fuktiga tropiska områden. En enkel lösning på detta problem är att spraya vatten över växterna med jämna mellanrum. Du kan också överväga att använda en luftfuktare för att höja luftfuktigheten i rummet.

Gödning

Under vintern växer många växter långsammare eller inte alls. Detta innebär att de inte behöver lika mycket näring som under sommaren. Det är därför viktigt att inte övergöda dina krukväxter under vintern. Använd en svagare gödningslösning och ge dem inte gödning lika ofta som under sommaren.

Beskärning

Beskärning är viktigt för att hålla dina krukväxter friska och glada. Under vintern kan det vara en bra tid att beskära dina växter eftersom de växer långsammare och behöver mindre näring. Ta bort alla döda eller sjuka blad och grenar, och klipp av de stjälkar som har blivit för långa eller späda.

Skadedjur

Skadedjur kan vara ett problem året runt, men det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på dem under vintern eftersom vissa insekter trivs bättre i torrare inomhusmiljöer. Vanliga skadedjur på krukväxter inkluderar bladlöss, spinnkvalster och trips. Om du märker några skadedjur på dina krukväxter, ta bort dem så snart som möjligt. Det finns också olika typer av bekämpningsmedel som kan hjälpa till att bli av med skadedjuren.

Isolering

Om du har krukväxter som står nära fönster eller på platser där det kan bli kallt, är det viktigt att isolera krukorna så att rötterna inte fryser. En enkel lösning på detta problem är att placera krukorna på en bricka med isoleringsmaterial, som exempelvis en bit skumplast. Du kan också använda isoleringsmaterial runt krukorna för extra skydd.

Förebyggande åtgärder

För att undvika problem med dina krukväxter under vintern är det viktigt att ta förebyggande åtgärder. Se till att du köper rätt typ av växter för ditt hem och att du vet vilken typ av vård de behöver. Undvik också att placera dina växter på platser med drag, eftersom det kan skada dem.

Författare: Pixie Kamfjord Karlsson
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020