Zinnia är en fantastisk sommarblomma på många sätt. Den blommor rikligt och länge, ända från slutet av juli tills frosten tar den. Du kan välja att odla dem i rabatt, i kruka och odlingslådor – i trädgård eller på balkong. De står sig dessutom länge som snittblomma och de flesta sorter har också kraftiga stjälkar som gör det extra tacksamt att använda dem i buketter.
Direktsådd
Du kan så zinnia direkt på odlingsplatsen även om att förodling är att föredra. Direktsår du kommer blomningen i gång senare och skotten är dessutom en delikatess för mördarsniglarna. Planterar du ut kraftiga och starka plantor har du större chans att upptäcka sniglarnas eventuella framfart och hinna stoppa förödelsen i tid.
Om du däremot inte har problem med sniglar och vill prova att direktså så gör du det under maj-juni, när frostnätterna är förbi. Zinnior klarar inte kyla alls så täck med fiberduk om det skulle bli kallt någon natt. De vill gärna ha en näringsrik jord och som håller fukten bra, som Urnjord. Gödsla med till exempel Hönsgödsel eller gräsklipp.
Förodla
För bäst resultat förodlar du fröna inomhus i ungefär mars-april. Zinnior tål inte frost alls så de kan inte planteras ut innan de varma kvällarna kommer. Framåt maj-juni (täck med fiberduk vid plötsliga kalla nätter) är det dags, det tar ca 9 veckor för plantorna att bli redo för utplantering så räkna bakåt för att veta när det är dags att så.
Såhär gör du:
- Fyll en odlingskruka med hälften planteringsjord och övre halvan med såjord, vattna igenom och sätt ett frö per kruka på 0,5 cm djup. Zinnior har känsliga rötter så när det är dags för omskolning kommer det vara lättare om du bara har en planta per kruka.
- Ställ i minidrivhus med lock eller täck med plast/plastpåse. Se till att det finns luftningshål.
- Placera i ett fönster ovanför ett element eller på värmematta.
- Efter de grott, flytta till en ljus och lite svalare plats.
När plantorna växt till sig, efter ett par veckor, är det dags att flytta till större krukor eller brätten men var försiktig, zinnior har känsliga rötter så det är bäst att lyfta i själva stjälken och bladen. När plantan är ca 10 cm hög så kan du med fördel toppa plantan, då förgrenar den sig och blir kraftigare och får mer blommor. Toppa vid andra bladparet.
Innan de planteras ut så behöver de avhärdas, dvs. flytta ut dem en stund på dagen på en skyddad plats under ett par dagar. Plantera sen på en solig plats med väldränerad jord.
Samplantera med andra sommarblommor som aster, rosenskära och amarant eller i köksträdgården bland svartkål och sallat. Det blir otroligt vackert och lockar till sig pollinerare av alla dess slag.
Skötsel
Plocka, plocka, plocka! Dina plantor kommer bara skjuta mera blommande skott och bli ännu kraftigare. Plocka framför allt bort vissnande blommor, annars kommer plantan lägga mer kraft på att bilda frö i stället för att fortsätta blomma. Klipp strax ovanför ett bladpar.
Zinnia är tålig men vattna regelbundet och låt inte plantorna torka ut eller stå blött. Har du planterat i kruka behöver du tillsätta näring ungefär varannan eller var tredje vecka, som Ready to Use. I rabatten räcker det med om du tillskottsgödslar ca en månad efter plantering, till exempel med Naturgödsel.
Skörd
För en extra hållbar bukett – se till att använda en vass kniv eller sekatör, som Felco 310. Ha en hink med vatten med dig direkt som du kan ställa ner stjälkarna i, på så sätt hinner de inte börja sloka. Dra av alla blad som riskerar att hamna i vattnet direkt och skörda gärna innan solen börjar gassa så tidigt på morgonen, då är de som allra vattenspända.
För ett härligt liv i vasen – tillsätt snittblomsnäring och byt till friskt vatten då och då och passa även på att snitta om stjälkarna.
Framåt hösten kan du låta blommorna stå kvar och låta fröna mogna, då kan du skörda egna frön att så till nästa säsong. Kom ihåg att du kanske inte får exakt samma sort bara! Zinnior har en förmåga att korspollinera sig med varandra nämligen.
Lycka till!