Oavsett om du är nybörjare eller erfaren odlare, kan odling i stora krukor vara ett fantastiskt sätt att njuta av vackra blommor och skapa egna blomsterarrangemang. Eftersom krukor är enkla att hantera och inte tar så mycket plats, passar de även dig som vill odla på en lite mindre yta, som en uteplats eller balkong.I den här artikeln får du lära dig allt du behöver veta om de bästa sorterna att odla i kruka samt hur du planterar och sköter om dem. Kom igång och skapa din blomsterprakt i kruka!

De flesta sorterna i kollektionen Weibulls by Claus Dalby är speciellt utvalda för sin förmåga att både trivas i kruka och stå sig länge som snittblommor. Kollektionen består av 32 handplockade frösorter i fyra olika färgställningar: Lila oas, Nattens ljus, Rosa drömmar och Skimrande afton. Blommorna i de olika färgkollektionerna är omsorgsfullt utvalda för att komplettera varandra och skapa en vacker färgsprakande helhet. 

De bästa blommorna att odla i kruka

Att välja sorter som är väl lämpade för odling i kruka är en viktig utgångspunkt för att lyckas med din krukodling. Exempel på sorter som går bra att odla i kruka är: 

 • Ageratum
 • Amarant
 • Aster
 • Rosenskära
 • Solros
 • Luktärt
 • Zinnia
 • Prydnadsgräs 
Färger och blomsterarrangemang

Genom att kombinera olika blommor och färgkombinationer kan du skapa intressanta och personliga rum i trädgården och göra den till en plats för glädje och återhämtning. Använd din kreativitet och experimentera gärna med olika färger, former och längder för att lyfta fram texturer och skapa kontraster. 

Kombinera gärna höga växter med låga, mjuka texturer med spetsiga blad och lugna färger med mer intensiva nyanser. Låt varje rum i trädgården ha sin egen unika karaktär! Här är några praktiska råd på vägen: 

 

Blanda höga och låga växter 
Skapa visuellt intressanta lager genom att kombinera höga och låga sorter. Det ger djup och dimension till ditt trädgårdsrum. Höga sorter som amarant och aster passar exempelvis fint med lägre sorter som ringblomma och krasse. 

 

 

Kombinera olika texturer 
Växter med olika bladtexturer ger ett varierat och spännande intryck. Kombinera gärna smalbladig rosenfibbla med fluffig zinnia eller flockblommig blomstermorot med mjuk malva. Det skapar intressanta kontraster i din blomsterodling! 

 

Arbeta med harmoniska färgpaletter 
Välj färger som kompletterar varandra för att skapa en harmonisk känsla. Exempelvis kan blått och lila skapa en känsla av lugn, medan rött och orange ger energi. 

 

Kontrastera med intensiva nyanser 
Använd intensiva färger som rött, gult och orange för att skapa dramatik och fokuspunkter i trädgården. Placera dem strategiskt för att locka ögat. Amarant och solros är exempel på färgstarka sorter som drar ögonen till sig. 

 

 

Balansera med gröna växter 
Gröna växter, som prydnadsgräs, fungerar som en neutral bakgrund och hjälper till att balansera de färgstarka elementen. Använd gärna olika nyanser av grönt för att skapa variation. 

 

Tips!
Om du odlar i kruka kan du enkelt flytta runt dina växter och prova dig fram. Var kreativ och låt din personlighet komma fram i dina färg- och växtkombinationer!

 

Plantering och skötsel av sommarblommor i kruka 

För att odla sommarblommor i kruka behöver du använda en stor kruka på minst ca 30 cm i diameter. Det är viktigt att krukan är stor så att den rymmer mycket jord och har god dränering. Lerkrukor är både vackra och praktiska, då de dränerar väl och på så sätt minskar risken för övervattning.  

Jorden behöver vara väldränerad och ordentligt gödslad för att möta blommornas näringsbehov. Vi rekommenderar blomjord eller balkong- & urnjord, som är särskilt anpassade för blommande växter. Det går också bra att använda planteringsjord, men du kan då behöva tillsätta mer näring under säsongen. 

Med vår enkla steg-för-steg-guide får du full koll på snittblomsodlingen från frö till bukett! 

 

Plantera sommarblommor i kruka:
 1. Välj en stor kruka och fyll den med blomjord.

 2. Så dina frön enligt anvisningarna på fröpåsen. Antalet fröer du kan sätta i varje kruka varierar från sort till sort.

 3. Vattna försiktigt och håll sådden fuktig tills fröerna börjar gro. Därefter är det viktigt att vattna regelbundet så att plantan inte torkar ut.

 4. Näringen i blomjorden förser plantan med allt den behöver under den första tiden, men efter några veckor kan du behöva tillsätta mer näring. Vi rekommenderar Substral Chrysan Kruknäring, Frodas Jordboost eller flytande universalnäring.

 5. Genom att toppa plantorna när de utvecklat 2-3 bladpar kan du få en kraftigare och buskigare planta med fler blomknoppar.

Sammanfattning

Vi hoppas att den här guiden har inspirerat dig att odla sommarblommor i kruka. Med rätt produkter och skötsel kan du njuta av en fantastisk blomsterodling och skapa vackra buketter som fyller ditt hem med härliga färger och dofter.

 

Lycka till!