Trädgården är inte bara en plats för odling – den är också en möjlighet att skapa ett eget blomstrande smultronställe i vackra färger. I den här artikeln får du lära dig mer om hur du kan använda blommor och färgkombinationer för att skapa olika rum i trädgården och göra den till en plats för glädje och återhämtning. 

Skapa vackra trädgårdsrum med färgrika blommor

Genom att kombinera olika färger och blomstersorter kan du skapa intressanta och personliga trädgårdsrum. En kombination av blommor i samma färgskala ger en enhetlig och harmonisk känsla, medan färgkombinationer med mer kontraster känns spännande och livfulla. 


I kollektionen Weibulls by Claus Dalby hittar du fyra härliga färgkombinationer som är omsorgsfullt sammansatta för att komplettera varandra och skapa en vacker färgsprakande helhet. 

 • Lila oas är en samling blommor i milda lila nyanser som skapar en atmosfär av lugn och behag. De mjuka färgerna lockar till en plats av stillhet och avkoppling.
 • Rosa drömmar erbjuder en fridfull rosa färgpalett som ger liv åt en sagolik plats genom sina mjuka och harmoniska nyanser.
 • I Nattens ljus kombineras färgerna vitt, grönt och gult för att skapa mjuka kontraster och ett förtrollande skimmer.
 • I Skimrande afton finner du sorter i vackra nyanser av vinrött och aprikos som kompletterar varandra i ett spännande samspel av dramatiska kontraster. 

Växtval för harmoni och kontrast

Skapa en vacker helhet i din trädgård genom att välja växter som kompletterar varandra. Kombinera gärna höga växter med låga, mjuka texturer med spetsiga blad och lugna färger med mer intensiva nyanser. Lår gärna varje rum i trädgården ha sin egen unika karaktär!  


Här är några praktiska råd vid växtval: 

 1. Blanda höga och låga växter 
  Skapa visuellt intressanta lager genom att kombinera höga och låga sorter. Det ger djup och dimension till ditt trädgårdsrum. Höga sorter som amarant och aster passar exempelvis fint med lägre sorter som ringblomma och krasse.
 2. Kombinera olika texturer 
  Växter med olika bladtexturer ger ett varierat och spännande intryck. Kombinera gärna smalbladig rosenfibbla med fluffig zinnia eller flockblommig blomstermorot med mjuk malva. Det skapar intressanta kontraster i din blomsterodling!
 3. Arbeta med harmoniska färgpaletter 
  Välj färger som kompletterar varandra för att skapa en harmonisk känsla. Exempelvis kan blått och lila skapa en känsla av lugn, medan rött och orange ger energi.
 4. Kontrastera med intensiva nyanser 
  Använd intensiva färger som rött, gult och orange för att skapa dramatik och fokuspunkter i trädgården. Placera dem strategiskt för att locka ögat. Amarant och solros är exempel på färgstarka sorter som drar ögonen till sig.
 5. Balansera med gröna växter 
  Gröna växter, som prydnadsgräs, fungerar som en neutral bakgrund och hjälper till att balansera de färgstarka elementen. Använd gärna olika nyanser av grönt för att skapa variation.

 

Med hjälp av dessa riktlinjer för växtval kan du skapa trädgårdsrum med en härlig balans mellan harmoni och kontrast. Var kreativ och låt din personlighet komma fram i dina färg- och växtkombinationer! 

 

 

Tips!
Om du odlar i kruka kan du enkelt flytta runt dina växter och prova dig fram.

 

Färgkomposition inom trädgårdsdesign

Färgcirkeln är ett ovärderligt verktyg när du ska planera din trädgård och arrangera dina växter. Genom att förstå hur färgerna är placerade i förhållande till varandra på cirkeln kan du enkelt skapa balans och kontraster i din trädgård. Välj färger som är diagonalt motsatta varandra på cirkeln för att skapa spännande kontraster, eller välj färger som ligger intill varandra för en mjuk och harmonisk känsla. 


Här är tre grundläggande principer om färgkomposition inom trädgårdsdesign som du kan använda dig av när du planerar din odling: 

 1. Kontrast och komplementfärger 
  Genom att använda dig av kontrasterande och kompletterande färger kan du enkelt skapa visuell dramatik och spänning. Du kan exempelvis kombinera rött och grönt eller lila och gult för att skapa en stark kontrast med färger som kompletterar varandra.  
 2. Harmoniska färgkombinationer 
  Om du istället vill skapa en lugnare atmosfär i trädgården kan du använda dig av färger som ligger nära varandra i färgcirkeln, som olika nyanser av gul och orange eller rosa och lila. Det ger en lugn och enhetlig känsla.
 3. Fokuspunkter och accentfärger 
  Skapa iögonfallande fokuspunkter med blommor som har dramatiska färger eller udda former. Låt en eldigt röd amarant, en ståtlig solros eller en färgstark zinnia utgöra mittpunkten i varje trädgårdsrum. 

Sammanfattning

Trädgårdsdesign handlar i mångt och mycket om att experimentera, prova sig fram och låta kreativiteten flöda. Genom att förstå färgernas roll och hur de samspelar med varandra kan du skapa en trädgård som inte bara är vacker, utan också en plats där du kan trivas, inspireras och fylla på med energi. Så ta på dig trädgårdshandskarna och sätt igång med att skapa din egen blomstrande drömträdgård! 

 

Lycka till!