Gräsgödsel - så gödslar du din gräsmatta

Tänk dig en grön, tät, mjuk gräsmatta. Som fungerar som madrass för kullerbyttor, som fotbollsplan och krocketbana, och som vardagsrumsmatta om somrarna. En gräsmatta som mår bra och är fri från både mossa och ogräs. Drömmigt, eller hur? Och faktiskt ganska enkelt att få till! Receptet är näring, och gräsgödsel är näring för din gräsmatta. Här berättar vi om varför, hur och när du ska gödsla gräsmattan för en grönare tillvaro om somrarna.

Varför behövs gräsmattegödsel?

När gräset växer och vi klipper det i omgångar om sommaren tar vi bort näringsämnen som kommer ur jorden och ut i gräsplantornas blad. Vi lakar ur jorden och med det kan mossa, ogräs och otäta fläckar uppstå i gräsmattan. När vi gödslar och tillför näring ser vi till att återföra viktiga näringsämnen till jorden vilket ger en friskare gräsmatta.

Vad är gräsgödsel?

Precis som för de flesta växter och deras funktion behöver din gräsmatta kväve, fosfor och kalium, för god tillväxt. Olika gödsel- och jordblandningar på marknaden innehåller olika mängd av dessa ämnen beroende på produktens syfte som till exempel kan vara gödsling på hösten, gödsel för gräsmatta eller för grönsakslandet.

  • Kväve (N) gynnar växtens klorofyllbildning vilket ger växten dess gröna färg och ökar proteinbildningen.
  • Fosfor (P) ger ökad rotutveckling och blomning.
  • Kalium (K) ger växten god vinterhärdighet.
Din gräsmatta behöver kväve på våren och kalium på hösten.
 

 

Tips inför gödsling av gräsmatta 

  • Har du mossa så behandla den minst en vecka innan du gödslar.
  • Välj ett långtidsverkande gödsel.
  • Gödsla första gången när gräsmattan har torkat upp och börjat spira.
  • Gödsla när du vet att ett regn är på väg så spar du både vatten och arbete.
  • Under försommaren behöver gräsmattan en extra giva gödsel.
  • Toppdressa din gräsmatta för att ge den naturlig näring.
  • Använd ett höstgödsel med som inte innehåller kväve innan vintern kommer.

Så gödslar du gräsmattan bäst

För att fördela gödslet jämnt över gräsmattan rekommenderas att använda en gödselspridare. Vilken dosering du ska ställa in spridaren på hittar du i anvisningen på förpackningen. Öppna förpackningen och häll ner innehållet i tråget. Gå sedan med en jämn hastighet så du får en jämn spridning över gräset. Tänk på att gräset ska vara torrt när du påbörjar arbetet.

Vattning viktig vid spridning av gräsgödsel

Gödsla i samband med bevattning så att gödselkornen snabbt smälter ner i markvätskan. Det ger snabbare resultat och om du råkat spilla eller sprida mer än rekommenderat så minskar risken för brännskador, vilket kan ge bruna fläckar i gräsmattan. Om du gödslar strax innan regn spar du vatten, men vid torka behöver du vattna ned gödslet. Ställ ut en vattenspridare och låt den stå en timme, upprepa bevattningen dagen efter, sen återgår du till normala bevattningsintervaller.

Gräsmattan kan beträdas efter att du vattnat ned gödningen, den lösts upp och gräsmattan hunnit torka.

När ska man gödsla gräsmattan?

Gödsla gräsmattan på våren och sommaren. Under våren och sommaren ska du välja ett långtidsverkande gräsmattegödsel som innehåller mycket kväve.
När gräsmattan har torkat upp och tillväxten har kommit igång är det dags att gödsla första gången. Det hjälper gräsmattan att läka skador från vintern.
Under försommaren är gräsets tillväxt som störst. Då behövs en till gödselgiva för att gräset ska behålla sin gröna färg och för fortsatt tillväxt, som ger den där riktigt täta gräsmattan, som är konkurrenskraftig mot mossa och ogräs.

 

 

Gödsla gräsmattan också på hösten

Mot slutet av hösten behöver gräsmattan extra kraft för att klara av en vinter.
Du bör inte gödsla för sent på säsongen med ditt vanliga kväverika gödsel, då gräsets tillväxt behöver stanna av innan vintern kommer. Förbered gräsmattan, och övriga växter i trädgården med höstgödsel som inte innehåller kväve utan bara förbereder gräset inför vintern. Kalium stärker cellväggarna vilket ger varje strå mer kraft att stå emot exempelvis snömögel. Det ger gräset bättre vinterhärdighet eftersom det ökar sockerhalten i växtsaften, precis som glykol i bilens spolarvätska.
Även fosfor är bra för vinterhärdigheten då det stärker gräsets rötter så att tillväxten kommer igång lättare när våren kommer.  

Gödsla gräsmatta - så gör du

  1. Lufta, eller vertikalskär gräsmattan innan du sprider gräsmattegödsel. Det förenklar för regnvatten att ta sig ned till gräsplantans rötter.
  2. Klipp gräset tre dagar innan du planerar att gödsla och var noga med att kratta undan allt överblivet gräs.
  3. Följ instruktionerna på förpackningen till det gödsel du valt.
  4. Använd en gödselspridare för att få en jämn fördelning av gödslet.
  5. Gräset ska vara torrt när du sprider gödslet.
  6. När spridningen är klar är det dags att vattna och se till att gödselkornen snabbt smälter ner i markvätskan.
  7. Klipp gräset tidigast fyra dagar efter du gödslat gräsmattan.

 


Författare: Emelie Wallersjö
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020