Vinterförvara dahlia

Vinterförvara dahlia inomhus

Dahlian är vida uppskattad för sina vackra färger och former som får vilken trädgård som helst att lyfta. Ursprungligen kommer dahlian från Mexico och är van att leva i varmare jordar. Här i norr klarar den inte att övervintra i jorden utan behöver hjälp att vila varmt under vintern för att återigen blomma i till sommaren. Om du gräver upp rotknölarna och förvarar dem frostfritt över vintern får du njuta av dina dahlior från år till år.

Blommar de fortfarande när frosten kommer? Ta in dem och sätta dem i en vas, dahlior är mycket fina som snittblommor.

Köp dahliafrö

Ta hand om dina dahliaknölar

Innan den första frosten kommer, eller om blad och blommor börjar hänga är det dags att ta in dina dahliaknölar för vinterförvaring. Klipp ner stjälkarna till cirka 5 centimeter. Om stjälkarna lämnas kvar hela kan de bidra till att knölen ruttnar.

Gräv upp dahliaknölar

Gräv upp knölarna, med en grep är det lätt gjort. Skaka försiktigt bort det mesta av jorden och låt dem torka ett par dagar på ett sval men frostfri plats. När de torkar blir skalet tjockare och hjälper till att skydda knölen mot uttorkning under vinterförvaringen.

Se till att dahliaknölarna inte ruttnar

Skär bort gamla knölar och tunna rötter då båda kan orsaka uttorkning eller att knölen ruttnar. Lägg dem i en luftig låda med lite spån i botten som förhindrar uttorkning men också tar bort överflödig fukt. Har du många olika dahliasorter kan det vara en god idé att märka upp dem så att du vet vilken knöl som är av vilken sort till våren sen.

Lådan ska stå mörkt, torrt och svalt tills våren kommer och det är dags att börja förgro knölarna.

När du odlat dahlior från frö

Även frösådda dahlior bildar under sommaren en knöl. Ta upp dem för vinterförvaring så kommer knölen bli större och större för varje år.

Köp dahliafrö och förodla inomhus


När du odlat dahlior i kruka - så vinterförvarar du

Dahlior som är planterade i kruka behöver du inte gräva upp. Lyft in hela krukan och ställ den på en mörk, torr och sval plats. Plantera om i ny jord när våren kommer och det är dags för knölarna att börja gro igen.

När våren kommer

När våren kommer är det dags att förodla dina dahlior för att förbereda dem på att ta sig ut i trädgården igen. Odlar du dem på samma ställe när det är dags eller har du en ny tanke om var de ska blomma i sommar?

Författare: Emelie Wallersjö
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020