Förkultivera dahlior

Dahlia är en vacker och populär blomma som kan ge din trädgård ett lyft. Det finns många olika sorter att välja mellan, från små kompakta blommor till stora, dramatiska blomsterhuvuden i olika färger. Om du vill ha dina dahlior att blomma så tidigt som möjligt kan du förkultivera dem på våren innan tjälen går ur marken.

Förkultivering av dahlior är en enkel process som kan ge fantastiska resultat. Detta gör att du kan få blommande dahlior tidigare på säsongen och förlänga blomningstiden för dina plantor. Här är några steg att följa för att förkultivera dina dahlior.

Steg-för-steg-guide förkultivera dahlior

 1. Välj knölar av hög kvalitet
  Det första steget i att förkultivera dahlior är att välja högkvalitativa knölar. Knölarna bör vara stora, fasta och utan synliga skador eller sjukdomar. Ju friskare knölarna är, desto bättre kommer dina plantor att växa och blomma.
 1. Plantera knölarna i krukor
  Sätt knölarna i en kruka med jord så att den hinner bilda rötter och några blad innan det är dags för plantering utomhus. Plantera grunt så att ovansidan på knölen hamnar precis under jordytan. Det behövs inte vatten i början men när den börjar spira kan du vattna försiktigt. Placera krukorna i ett varmt och soligt område och se till att jorden hålls fuktig.
 1. Avhärda plantorna innan utplantering
  Innan du planterar ut dina dahlior utomhus är det viktigt att avhärda dem. Detta innebär att gradvis vänja dem vid utomhusmiljön genom att placera krukorna utomhus under varma dagar. Detta hjälper plantorna att anpassa sig till förhållandena utomhus och minskar risken för chock när de planteras ut på permanent plats.
 1. Plantera ut dina dahlior utomhus
  Dahlior är frostkänsliga, så plantera ut först när risken för nattfrost är över. Plantera på en solig plats i en näringsrik och väldränerad jord. Gräv ett hål som är stort nog för att rymma knölen och plantera den grunt så att ovansidan hamnar precis under jordytan. Se till att jorden runt knölen är lätt fuktig.
 1. Skötsel av dahlior utomhus
  Dahlior behöver regelbunden vattning för att trivas. Under torra perioder är det viktigt att vattna regelbundet, men se till att inte övervattna då detta kan leda till rötterna ruttnar. Du kan också använda gödningsmedel för att ge dina dahlior extra näring.

Förläng blomningstiden

Förkultivering av dahlior ett utmärkt sätt att ge dina dahlior en bra start på säsongen. Det ger dig möjlighet att njuta av dessa vackra blommor tidigare på året och kan också förlänga blomningstiden. Genom att följa ovanstående steg kan du säkerställa att dina dahlior är starka, friska och redo att planteras utomhus när det är dags.

Välj rätt plats

Förutom att förkultivera dina dahlior finns det andra saker du kan göra för att få dem att trivas. En av de viktigaste faktorerna är att välja rätt plats att plantera dem på. Dahlior trivs på platser med mycket sol och skydd från vinden. De behöver också en väldränerad jord, så se till att jorden inte blir för blöt.

Dahlior är också kända för att dra till sig insekter som bin och fjärilar. Om du vill uppmuntra till pollinering och göra din trädgård till en mer insektsvänlig plats, kan du överväga att plantera andra blommor och växter som bina och fjärilarna också gillar.

Skötsel

När det gäller skötsel av dina dahlior, är regelbunden vattning och gödsling nyckeln till att hålla dem friska och starka. Dahlior behöver vatten minst en gång i veckan under torra perioder, och du bör också ge dem gödningsmedel en eller två gånger i månaden.

Du bör också vara uppmärksam på eventuella sjukdomar eller skadedjur som kan drabba dina dahlior. De vanligaste sjukdomarna inkluderar mjöldagg och rost, medan skadedjur som bladlöss och sniglar kan skada plantorna. Genom att vara uppmärksam på tecken på sjukdomar eller skadedjur och agera snabbt om du upptäcker problem, kan du minimera skador på dina dahlior.

Genom att förkultivera dina dahlior kan du få dem att blomma tidigare och förlänga blomningstiden. Genom att välja rätt plats att plantera, ge dem tillräckligt med vatten och näring och vara uppmärksam på eventuella sjukdomar eller skadedjur, kan du hjälpa dina dahlior att trivas och blomma vackert hela säsongen. Du kan skydda dina dahlior från att skadas med hjälp av fiberduk. Med hjälp av fiberduk skyddar du dina dahlior från att utsättas för skadedjur. Ta också hjälp av kantlister för att undvika att sniglar kommer åt dina knölar. 

 

 

Weibulls blomsterlök - Dahlia

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020