Vertikalskärning av gräsmatta

Hur ofta du behöver vertikalskära beror förstås på hur gräsmattan mår, men mer än en gång per säsong är oftast inte nödvändigt.

Skär inte för tidigt

På våren när gräsmattan börjat sin tillväxt och du klippt gräset ett par gånger kan du vertikalskära. Gör du det för tidigt på året kan gräset istället ta skada och i den öppna grässvålen får ogräs istället en möjlighet att etablera sig. En vertikalskärare ser nästan ut som en motorgräsklippare men i stället för en rotor har den knivar som går ner i gräsmattan ett par centimeter. Knivarna delar gräsplantorna och skär av rötterna och gräset stimuleras att producera fler sidoskott vilket gör mattan tätare. Samtidigt tillförs marken syre vilket är särskilt viktigt om gräsmattan är kompakt, något som inte är så ovanligt i våra villaträdgårdar.

Kratta bort växtrester

Efter en vertikalskärning brukar man få en stor mängd löst material, växtrester som du måste kratta bort. Stödså gräsmattan efter vertikalskärning. Sprid ut gräsmattedress med en lövräfsa och så nytt gräs. Platta gärna till ytan, till exempel med en gallervält eller baksidan på en kratta, så att gräsfröna får bra kontakt med jorden. Vattna lite men ofta för att hålla den nysådda ytan fuktig.

Annorlunda teknik 

Vertikalskärning är en annorlunda teknik än den traditionella metoden med att använda en klippmaskin som beskär gräs med en horisontell rörelse. Med vertikalskärning klipper maskinen gräs med en vertikal rörelse, vilket resulterar i en jämnare och mer tät yta. Dessutom förhindrar vertikalskärning den överdrivna uppbyggnad av lövmassa och gör gräset mer mottagligt för ljus, luft och näring.

Bibehålla vacker gräsmatta

Vertikalskärning en viktig teknik för att bibehålla en vacker och hälsosam gräsmatta. Genom att kapa gräset med en vertikalskärningsmaskin kan man ta bort den övre delen av gräset och främja tillväxten av nytt gräs, vilket resulterar i en jämnare och tätare yta. Men det är viktigt att inte utföra vertikalskärning för ofta, eftersom detta kan skada gräset.

 

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020