Rectangle 3 Created with Sketch.

Vertikalskärning

De flesta gräsmattor mår bra av att vertikalskäras med jämna mellanrum.

Vertikalskärning

Hur ofta du behöver vertikalskära beror förstås på hur gräsmattan mår, men mer än en gång per säsong är oftast inte nödvändigt.

På våren när gräsmattan börjat sin tillväxt och du klippt gräset ett par gånger kan du vertikalskära. Gör du det för tidigt på året kan gräset istället ta skada och i den öppna grässvålen får ogräs istället en möjlighet att etablera sig.

En vertikalskärare ser nästan ut som en motorgräsklippare men i stället för en rotor har den knivar som går ner i gräsmattan ett par centimeter. Knivarna delar gräsplantorna och skär av rötterna och gräset stimuleras att producera fler sidoskott vilket gör mattan tätare.

Samtidigt tillförs marken syre vilket är särskilt viktigt om gräsmattan är kompakt, något som inte är så ovanligt i våra villaträdgårdar.

Efter en vertikalskärning brukar man få en stor mängd löst material, växtrester som du måste kratta bort.

Stödså gräsmattan efter vertikalskärning. Sprid ut gräsmattedress med en lövräfsa och så nytt gräs. Platta gärna till ytan, till exempel med en gallervält eller baksidan på en kratta, så att gräsfröna får bra kontakt med jorden. Vattna lite men ofta för att hålla den nysådda ytan fuktig.

Rectangle 3 Created with Sketch.