April

Trädgårdskalender

Om du har en boksamling och
en trädgård, har du allt du kan önska dig.

- Marcus Tullius Cicero

Trädgården andas fågelsång och äntligen är det dags att ge sig ut. Ta hand om vinterskadade grenar, plocka bort kvistar från gräsmattan och ta kampen mot mossan.

Weibulls - Så ny gräsmatta

Tid för nysådd

När gräsets tillväxt kommit igång är det dags att renovera kala fläckar, stödså för en tätare gräsmatta eller för nyanläggning av gräsmattan.

Läs mer
Weibulls - Plantera gladioler

Plantera knölar och lökar

Dags att sätta knölar och lökar i jorden för dig som vill ha sensommarblommor. Plantera i mull- och näringsrik jord och komplettera gärna med benmjöl för en bra start.

Weibulls - Förkultivering

Förkultivering och omskolning

Det finns fortfarande många sorter att förkultivera samtidigt som tidigare sådder börjar växa ur sina kärl och är i behov av omplantering i större krukor.

Läs mer
Weibulls - Så ny gräsmatta

Sättpotatis

I början av april kan du börja förgro potatisar på en ljus och svalt plats. Groddarna utvecklas på cirka tre veckor och då är det dags att sätta ner dem i backen eller i en stor kruka på balkongen.

Weibulls - Jordförbättra

Förbättra jorden

Våren är bästa tiden att förbättra lätta sandjordar med till exempel torv och kompost. I grönsakslandet är det bra att mylla ner kogödsel två veckor innan du sår de första fröna.

Läs mer
Weibulls - Så ny gräsmatta

Rensa? Rensa! Ogräs.

Ju tidigare du börjar rensa desto bättre. Rotogräsen tröttar du ut genom att hela tiden ta bort nya skott. Fröogräs bekämpar du genom att rensa bort dem innan de hinner blomma.

Läs mer
Weibulls - Näring till krukväxterna

Näring till krukväxterna

Fyra till sex veckor efter omplanteringen är det dags att börja tillföra en liten dos näring vid vattningen för att hjälpa krukväxterna att komma igång med tillväxten.

Läs mer
Weibulls - Stoppa mossan

Kampen mot mossan

Mossa växer redan vid fyra grader, vilket gör att i början av säsongen kan gräsmattan se hopplös ut. Om mossan har tagit över helt är det är nu du ska stoppa mossan.

Läs mer
Weibulls - Gödsla gräsmattan

Kicka igång gräsmattan

Det är viktigt att gödsla tidigt på våren för att läka ihop gräsmattan efter vinterns härjningar. 

Läs mer
Weibulls - Förkultivera Dahlia

Förkultivera känsliga knölar

Plantera dina dahlia-knölar i krukor och ställ dem på en frostfri plats så går de i blom extra tidigt. Har du knölar på vinterförvaring kan du duscha dem lätt med lite vatten så att de inte torkar ut för hårt.

Läs mer
Weibulls - Så på friland

Så på friland

När jorden torkat upp så mycket att den reder sig kan du som är ivrig sätta frö i backen. Börja med några tidiga sorter som sallat, persilja, dill, gräslök, rädisa och svartrot. Ge sådden extra skydd med fiberduk.

Läs mer
Weibulls - Plantera träd

Plantera nya växter

Krukodlade växter kan du plantera under hela säsongen, förutsatt att det inte är tjäle i backen, men många växter mår ändå bra etablera sig ordentligt innan sommaren och värmen kommer.

Läs mer
Weibulls - Snigelbekämpning

Snigelbekämpning

Varje snigel kan lägga upp till 400 ägg på en säsong. Om du börjar kampen mot sniglarna tidigt besparar du dig arbete senare på säsongen.

Weibulls - Gröngödsling

Gröngödsling

Förbättra din jords egenskaper genom att så gröngödsling i slutet av säsongen så har du en näringsrik jord när du ska börja odla följande år.

Läs mer
Weibulls - Så ny gräsmatta

Ta hand om klätterväxterna

Det kan vara bra att kupa rotpartiet på dina klätterväxter med jord så vårsolens starka strålar inte får dem att skjuta skott för tidigt. Har du senblommande klematis passar det bra att beskära dem nu.