Jordens skick har stor betydelse för hur du lyckas med sådd och odling. Målet är att åstadkomma en jord som är lucker och därmed också mer lättarbetad.
Typen av jord i din trädgård avgör när insatserna för att förbättra den ska utföras. Har du en tung jord (lerjord) är hösten rätta tidpunkten, medan våren är mer lämplig för lätta jordar (sandjordar).
Lerjord
Den tunga lerjorden består av mycket finkornigt material. Detta innebär att den blir hård och torr vid torra förhållanden och blir vattensjuk och för tät vid blöta förhållanden. Lerjorden har fina egenskaper både när det gäller att behålla fukt och näring, bekymret är i stället strukturen.
Rätt omhändertagen är lerjorden en utmärkt trädgårdsjord. Du förbättrar den bäst genom att på hösten tillföra barkmull och sand. Även torv och gröngödsel kan göra nytta för att få till en mer lättarbetad struktur. Det kan vara lämpligt att på hösten gräva ner jordförbättring med en bredbladig grep. Det mår en lerjord bra av och till våren räcker det sedan att bara kratta ytan slät och jämn.
Sandjord
Den lätta sandjorden består av grova korn av stenmaterial, vilket gör att den har svårt att behålla vatten. Torr och näringsfattig är sandjordens natur. För att förbättra dess struktur kan du med fördel tillföra lera, torv och kompost. Jordförbättring av sandjord är i första hand en vårsyssla, eftersom det ger bättre förutsättningar för att jorden ska behålla de näringsämnen du tillför. Skyddstäckning med till exempel bark minskar risken för uttorkning.