Begonia

Begonia är en imponerande blomma som härstammar från jordens subtropiska områden. Släktet innehåller omkring 800 sorter, varav många är lättodlade och blommar oavbrutet hela sommaren. För att trivas bäst bör begonior placeras i ett varmt och halvskuggigt läge, men moderna hybrider har förädlats för att trivas i solen.

Weibulls knölbegonia - Picotee Orange

Weibulls knölbegonia orangeröd

Det är viktigt att inte låta begonian torka ut. Plantan behöver en jämn tillgång på vatten med näring, och det är också en bra idé att plocka bort vissna blommor regelbundet för att främja fortsatt blomning.

Övervintring

Vid höstens första frostknäpp kan begonior vara känsliga på grund av sina tjocka, saftiga stjälkar, men knölen i sig klarar sig ofta vid en temperatur på ett par minusgrader. För att förvara begonian över vintern bör man klippa bort de nedvissnade växtdelarna och ställa krukan med knölen på en frostfri plats. Om jorden är blöt bör man låta knölen torka lite innan vinterförvaringen, för att sedan lägga den i en låda med sand och torv på en mörk och sval plats. När våren kommer bör man plantera om knölen i ny blomjord och förkultivera den inomhus före att ställa ut den igen när risken för nattfrost har passerat.

Lättodlad blomma

Begonia en vacker och lättodlad blomma som kräver en jämn tillgång på vatten och näring. Trots att den är känslig för frost kan knölen övervintras med rätt skötsel. Genom att följa dessa enkla steg kan man njuta av en blomstrande begonia år efter år.

Så här får du fina begonior

    1. Plantera med den kupade sidan nedåt och den lätt skålade sidan uppåt. 
    2. Gödsla med svag näringslösning vid bevattning när plantorna har etablerat sig
    3. Vattna och ge näring regelbundet under blomningstiden.  
    4. När växtsäsongen är förbi kan du förvara begonian på en mörk, torr och sval men frostfri plats.

 

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020