Kungsängslilja, också känd som Meleagris, är en vacker flerårig ört med en unik rutmönster på kronbladen. Dess namn, Meleagris, kommer från det latinska ordet för "pärlhöns" och syftar på det spektakulära utseendet på blomman.

Var trivs Kungsängslilja?

Denna växt trivs på fuktiga platser i soliga eller halvskuggiga områden. Både rådjur och harar är inte särskilt förtjusta i Kungsängsliljor, vilket gör att de är ett bra alternativ för trädgårdar där djur skadar andra växter.

När blommar Kungsängslilja?

Kungsängsliljor blommar under våren i april-maj och sprider sig lätt genom sidolökar. De är lätta att plantera och för att få bästa resultat bör lökarna planteras cirka 5 cm djupt på hösten, och de behöver några veckor för att etablera sig innan tjälen sätter in i marken.

Lätt att flytta

Om du vill flytta dina Kungsängsliljor till en annan plats i din trädgård, är det lätt att göra med sidolökar. De är enkel att ta hand om och ger en vacker tillskott till din trädgård.

Sammanfattningsvis är Kungsängsliljor en vacker, lättskött och förhållandevis ovanlig växt som är värd att överväga för din trädgård. De trivs på fuktiga platser i soliga eller halvskuggiga områden och ger en fantastisk blomning under våren.

Kungsängslilja

Upplands landskapsblomma som har fått sitt svenska namn från Kungsängen utanför Uppsala där Linné upptäckte den i mitten av 1700-talet.