Allium är ett stort släkte av lökväxter, inklusive både ätbara sorter och dekorativa blommor. De är kända för sin långa och påfallande blomning som kommer senare än andra vårblommande lökväxter, vilket skapar en vacker övergång till sensommarblomningen.

Plantering och placering

Plantering av allium bör ske under hösten, innan tjälen kommer. Placera dem i en solig plats med en näringsrik och väldränerad jord. För en tung lerjord, blanda ned torv eller kompost innan plantering för att förbättra dräneringen.

För att dölja det vissna bladverket, plantera allium tillsammans med växter med fina blad. När blomningen är över, låt blommorna stå kvar i rabatten så kan de självså sig. Skaka fröerna över den plats du vill nyså när fröerna har mognat. Första året kommer du endast att se ett tunt strå med ett svart fröskal högst upp, men under några år kommer du att få se en blomning.

Allium ger liv åt din trädgård

Allium är en vacker tillägg till trädgården, med sin långa blomning och dekorativa fröställningar som passar att torka som eterneller eller lämna kvar i rabatten för vackra silhuetter i vinterträdgården. Plantera och njut av en livfull och färggrann trädgård!