Vitlök härstammar från Centralasien och har använts i cirka 5000 år, först som en medicinalväxt och efterhand som en viktig ingrediens i matlagning. Vitlök är en gammal huskur mot förkylningar och sägs även motverka inflammation i blodkärl och förbättra kolesterolvärdet. Den innehåller mycket antioxidanter och har en antiseptisk effekt som tar kål på bakterier och virus. Odla vitlök och ät den rå - det sägs även ge ett bra skydd mot fästingar.
ODLINGSTIPS VITLÖK
Köp sättlök i trädgårdshandeln för bästa resultat. Många vitlökar som säljs i grönsaksdisken i matbutikerna är preparerade för att inte gro.
Odla vitlök - så gör du
- Se till att odlingsstället har näringsrik och väldränerad jord. Vitlök är vinterhärdig, men tycker inte om väta så välj en solig plants.
- Tillför gödsel för att ge din odlingsbädden extra näring.
- Tryck ner varje klyfta, med rotändan ner, cirka 5 centimeter ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 centimeter.
- Fyll igen och vattna ordentligt.
- Vitlöken behöver ingen tillsyn förrän på våren igen. Vattna och följ plantans utveckling.
- På våren börjar löken att växa. Den är mogen när blasten börjar vissna. Varje odlad vitlöksklyfta blir till en vitlök.
Se vårt sortiment för trädgårdsredskap och tillbehör
Odla vitlök på hösten
När vitlöken ska planteras beror på hur du vill skörda den. På våren kan du plantera vitlök så fort tjälen gått ur backen, men lökarna hinner inte bli lika stora som vid plantering på hösten.
På hösten planterar du så sent som möjligt, så att vitlöken precis hinner rota sig innan vinterkylan kommer.
Vitlök kan odlas i pallkrage, i balkonglåda, på friland eller i kruka inomhus.
Skörda vitlök
Du kan skörda din vitlök så fort det har bildats lökar i början av sommaren. Då har den färska vitlöken inte hunnit bilda några klyftor och har en mild smak. I början av sommaren kan du även använda blasten som då är grön och god i till exempel en sallad.
Vill du lagra vitlöken är det bättre att skörda i slutet av sommaren. Dra upp dem försiktigt när blasten har böjt sig och börjat vissna. Klipp bort blasten och låt vitlökarna torka, förvara dem luftigt.
Vill du fläta ihop blasten på vitlökarna så får du en traditionell och snygg inredningsdetalj ska du istället hänga dem på en mörk och torr plats för att torka.
Odla vitlök inomhus
Vill du odla inomhus kommer vitlöken inte utveckla några lökar, men du kan odla den goda och milt vitlökssmakande blasten hela vintern.
Så planterar du vitlök inomhus
- Stick ner klyftorna cirka två centimeter i en kruka med jord
- Placera den i ett fönster med mycket sol och vattna regelbundet.
- Klipp blasten efterhand som den kommer upp tills vitlöken inte har kraft kvar att producera mer blast.
ODLINGSTIPS VITLÖK
Plantera vitlök utspritt över hela grönsakslandet så hjälper den dig att hålla en del skadeinsekter och sorkar borta. Dock inte för nära bönor eller ärtor då vitlöken hämmar deras utveckling.