Odla vattenmelon

Vattenmelon är art i familjen gurkväxter. En strävhårig, ettårig ört med spiralvridna klängen och meterlånga nedliggande eller klättrande stjälkar som är mjukt ludna som unga. Bladen är handflikiga och har djupt inskurna flikar med tandad kant, de är sträva och blir en till tre decimeter långa. Odla vattenmelon och se den blomma i augusti-september.

Vattenmelonens historia

Vattenmelonen är en frukt med närmare 5000-åriga anor. Botanister har hittat vilda förfäder till vattenmelonen som fortfarande växer i Kalahariöknen i södra Afrika. Till Europa kom den via Egypten för att idag odlas framförallt i Medelhavsområdet. Med rätt förutsättningar går det dock bra att odla vattenmelon även i våra breddgrader.

Vattenmelonen är bland de somrigaste av frukter och för tankarna till sommar, strand och kanske till och med medelhav. Med ett innehåll som består av 92 procent vatten gör den skäl för sitt namn, men är även rik på kostfiber, vitamin A och C och antioxidanterna lykopen och betakaroten.

Amerikanska National Garden Bureau korade vattenmelonen till årets frukt 2013.

Att odla vattenmelon

Förodla fröna inomhus och placera sådden varmt, cirka 20-22 grader. När de första karaktärsbladen har utvecklats är det dags för omplantering i större kruka. Placera krukorna på en ljus och sval plats, om de står för varmt kan plantorna bli långa och gängliga. Plantera ut när risken för nattfrost är över. Undvik rothalsröta genom att inte sätta plantan för djupt i jorden.

Köp frö till vattenmelon

Se vårt sortiment för förodling

Odla vattenmelon i växthus

Melon trivs i ett varmt klimat och bör därför odlas i växthus eller drivbänk.

Det krävs ganska mycket plats för att odla vattenmelon med plantor som slingrar sig på marken. Du kan spara lite plats genom att binda upp plantorna.

Gödsla och vattna vattenmelon

Vattna och tillför näring regelbundet. Enklast är att välja ett pelleterat gödsel eller ett i pulverform som löses upp i vatten och vattnas ut. Vattna gärna med ljummet vatten så att du inte kyler ner plantan och dämpar tillväxten.

Se vårt sortiment för gödsel

Plantor av vattenmelon bör beskäras

Plantorna behöver beskäras när de börjat växa för att inte för mycket av plantans energi ska gå till att skapa blad.

Plocka bort de första sidoskotten som kommer längst ner och toppa följande sidoskott det tredje bladvecket.

När melonerna börjar växa behöver du gallra ner till endast en eller ett par meloner per ranka. Ju fler meloner per ranka desto mindre blir den färdiga frukten.

Hjälp vattenmelonen med pollinering

Vattenmelonen har både han- och honblommor och behöver hjälp med pollinering. Det är honblommorna som ger frukt, så var varsam i din beskärning så att inga honblommor plockas bort. Du känner igen honblomman på att den bara har en pistill i mitten av blomman och att det finns ett fruktämne under kronbladen. Hanblommorna har fria spiralvridna ståndare.

Pollinera plantan genom att försiktigt gnida hanblommorna mot honblommorna.

 

Dags att skörda vattenmelon

Melonen är klar för skörd när det bildas små sprickor vid stjälkens fäste och frukterna är lätta att ta loss. När du knackar på en mogen melon ska den låta ihålig. Ofta sprider sig även en doft av melon när frukterna börjar mogna.

Förvara den skördade melonen svalt. Kylskåpet kan dock bli lite för kallt.

 

Odla vattenmelon - steg för steg

  • Förodla inomhus i såjord i mars-april
  • Omskola plantorna i krukor med planteringsjord
  • Placera dem varmt, cirka 20-22 grader
  • Plantera ut i växthus eller drivbänk när risken för nattfrost är över
  • Sätt plantorna med ett avstånd på 60-100 cm om du låter dem slingra på marken och 40 centimeters avstånd om du binder upp dem
  • Vattna och tillför näring regelbundet
  • Plocka bort sidoskott
  • Pollinera vattenmelonen genom att gnugga hanblommorna mot honblommorna

Beskär plantan ner till endast en eller ett par frukter. 

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020