Maskrosor

Maskrosor är en av de mest utbredd och svårbekämpade ogräsarten i trädgårdar runt om i världen. Trots deras utbredning har maskrosors användning och uppskattning minskat drastiskt på senare år. Vissa anser att de är ful i utseendet och skadar gräsets växtbetingelser, medan andra ser det som en naturlig och vitaminrik del av en trädgård.

Många olika användningsområden

Sallad på maskrosblad, kaffe av maskrosrot och maskrosvin är bara några av de användningsområden som maskrosor har haft genom åren. De innehåller en mängd näringsämnen som kalcium, järn, vitamin C och A. Maskrosor anses också ha en antiseptisk och sårstillande effekt.

Ryck upp maskrosorna tidigt 

Men det som gör maskrosor problematiska för många trädgårdsägare är deras förmåga att sprida sig med frön och förbättra marken i gräsmattan. Bladen ligger platt på marken och skymmer därmed ljuset för gräset, vilket kan leda till försämring av gräsets växtbetingelser.

Ett sätt att bekämpa maskrosorna i gräsmattan är att rycka upp dem tidigt, innan de har gått i blom. Detta hindrar fröna från att sprida sig och förbättra marken. Du kan använda verktyg som en ogräshacka eller en ogräsjärn för att göra arbetet lättare. Är du ute efter en enklare lösning kan du använda ogräsmedel. Bästa tidpunkten att använda medel är när maskrosens knoppar börjar synas i rosetten. Då är dygnstemperaturen tillräckligt hög för att medlet ska verka effektivt.

Bevattning och gödselprogram

För att förebygga fortsatt etablering av maskrosor i gräsmattan bör du även följa ett bra bevattnings- och gödselprogram. Genom att hålla gräsmattan stark och välmående kan den konkurrera ut maskrosorna och förhindra deras fortsatta tillväxt.

Bästa råden för att undvika maskrosor

I sammanfattning så är maskrosor ett ogräs som kan vara besvärligt i gräsmattan. De sprider sig lätt med frö och det är därför viktigt att rycka upp dem innan de går i blom. För den som vill underlätta arbetet finns det verktyg och bekämpningsmedel tillgängliga. För att förebygga ytterligare etablering av maskrosor i gräsmattan är det viktigt att ha en bra bevattningsrutin och ett effektivt gödselprogram. På så vis blir gräsmattan stark och kan konkurrera ut ogräset. En viktig del av gräsmattan underhåll är att undvika ogräs och skapa en välfungerande gräsmatta som du kan njuta av.


Se artikeln om Normalt underhåll.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020