Normalt underhåll gräsmatta

En tät och stark gräsmatta konkurrerar ut ogräs och står emot sjukdomsangrepp, ogräs och mossa.

Oavsett hur hög din ambitionsnivå är kommer detta underhållsprogram hjälpa dig på vägen till en grönare gräsmatta.

När våren kommer

Kratta försiktigt bort löv och kvistar när gräsmattan torkat upp. Använd en kratta med runda toppar för att undvika att slita upp friska, men vintertrötta rötter.

Gödsla med ett långtidsverkande gödsel när du ser att gräsets tillväxt kommit igång. Det hjälper gräsmattans tillväxt och eventuella vinterskador läker fortare.

Gräsmattan bör klippas under hela säsongen. Hur ofta du behöver klippa beror på vilken gräsblandning du har, samt hur mycket du gödslar och vattnar. När man klipper gräsmattan ofta, cirka var fjärde dag växer sig gräsmattan tätare och starkare. Tänk på att inte klippa mer än en tredjedel av höjden åt gången. Normal klipphöjd är 3-4 cm för vanliga gräsmattor. Byt riktning då och då när du klipper för att inte få spår efter gräsklipparens hjul.

När du har klippt gräsmattan 3-4 gånger kan du vertikalskära den, vilket stimulerar tillväxten av nya skott och gör det enklare för luft och vatten att tränga ner till rötterna. Stödså gräsmattan i samband med vertikalskärning.

Topdressa gräsmattan var 3-4 år för att återställa humusinnehållet i jorden. Det gör att gräsmattan lättare håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödslet bättre.

Sommarmånaderna

Gräsmattan växer kraftigt under försommaren och behöver då en extra giva gödsel för att behålla sin gröna färg och för fortsatt tillväxt som ger en tät gräsmatta som är konkurrenskraftig mot mossa och ogräs. Använd ett långtidsverkande gödselmedel vid regn för att inte riskera att bränna gräset.
Vattna sällan, men mycket.

Har du en etablerad gräsmatta behöver du inte vattna så ofta, men desto rikligare så att vattnet tränger ner djupt och når hela rotsystemet. Ytlig bevattning lockar rötterna mot ytan där de lättare drabbas av torka. Vattna gärna på morgonen eller kvällen så avdunstar inte lika mycket av vattnet som vid bevattning dagtid. Rekommendation ca 25-30 mm vatten var 7-10 dag. Köp regnmätare för att lära sig hur lång tid bevattningen skall stå på.

Inför vintern

Under vintern går gräset i vila och ska därför inte gödslas med ett gödsel som innehåller kväve som stimulerar tillväxt. Använd ett höstgödsel som istället förbereder gräset inför vintern. Gräset lagrar in kolhydrater i rotsystemet som näringslager över vintern vilket ger bättre motståndskraft mot vinterskador.

Normalt underhåll

 1. Räfsa försiktigt bort löv och kvistar när gräsmattan torkat upp.
 2. Använd ett långtidsverkande gödsel när tillväxten börjat.
 3. Klipp gräsmattan regelbundet, ungefär var fjärde dag.
  Normal klipphöjd är 3-4 cm.
 4. Vertikalskär gräsmattan efter 3-4 klippningar. 
 5. Stödså varje år.
 6. Använd toppdress var 3-4 år.
 7. Under försommaren behöver du gödsla en gång till. 
 8. Vattna sällan, men mycket.
 9. Gödsla med höstgödsel innan vintern kommer. 
 •  
Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020