Citronmeliss är en flerårig växt som har en mjuk, frisk smak av citron och är väldigt användbar i köket.

Weibulls - Odla kryddor, Citronmeliss

Odla citronmeliss

Denna växt trivs i en plats med sol till halvskugga, och det är viktigt att välja en jord som är väldränerad men samtidigt fuktig. För att undvika att citronmelissen sprider sig över hela ditt kryddland är det bäst att plantera den i en kruka.

Citronmeliss blommar med små vita blommor och smakar bäst innan den börjar blomma. Växten sprider sig lätt på friland, så om du vill njuta av dess vackra blommor kan du låta den gå i blom. Dess doft lockar till sig bin, men citronmeliss sägs också ha en avskräckande effekt på myggor, så det är en utmärkt växt att ha i din trädgård.

Tillsätt i slutet av matlagningen

Citronmeliss är mycket användbar i köket. Den passar utmärkt till fisk och tomater, och kan också tillsättas i drinkar och desserter. För att bevara smakerna bör citronmelissen tillsättas i slutet av matlagningen, eftersom värmen annars kan förstöra smakerna.

Om du är på jakt efter en krydda som har en frisk smak av citron, är lätt att odla och är användbar i många maträtter, så är citronmeliss ett utmärkt val. Plantera en växt i din trädgård eller i en kruka och njut av dess smak och doft.

 

Odla citronmeliss

  1. Förkultivera inomhus i såjord för tidigare skörd.
  2. Plantera om i större kruka när plantorna har blivit ett par centimeter höga.
  3. Ställ ut när risken för nattfrost är över.
  4. Skörda dina kryddor efterhand de växter till sig.
  5. Skörda och spara kryddorna genom t.ex. torkning och frysning när säsongen börjar ta slut.
  6. Flytta in fina exemplar när sommaren är slut. Får plantorna tillräckligt med ljus kan du på detta sätt njuta länge av färska kryddor.