Mynta är en väldoftande växt som trivs i en mängd olika odlingsförhållanden, men som ofta växer bäst i lägen med halvskugga eller sol. Det viktigaste för myntan är att den får en regelbunden vattning, men samtidigt är det viktigt att inte övervattna växten och låta den torka ut lite mellan vattningarna. 

Weibulls - Odla kryddor, Mynta

Passar till matlagning

Mynta är en mycket användbar växt, inte bara för sin friska och väldoftande doft, utan också för dess mångsidiga användning i matlagningen. Mynta är en viktig komponent i många efterrätter, särskilt i kombination med jordgubbar, och det är också en viktig ingång i många drinkar, såsom mojito och mint julep.

Bäst i kruka

Mynta är en växt som sprider sig lätt och kan snabbt ta över en odling om man inte är noga med att begränsa dess tillväxt. För att förhindra detta är det bäst att plantera myntan i en kruka, så att dess tillväxt kan kontrolleras. På friland kan man hindra dess framfart genom att sätta ner en hink utan botten i marken och plantera myntan där. Eftersom mynta sprider sig med rotskott, kommer den hålla sig inom hinkens kanter och inte spridas längre.

Skörda mynta

Vid skörd är det bäst att ta bort hela stjälken, inte bara några av bladen. På bara några veckor kommer nytt bladverk att växa fram, så att man kan skörda igen. Det är också viktigt att regelbundet beskära myntan, för att hålla den frisk och tillräckligt buskig.

Lättskött

Mynta är en lättskött och värdefull växt att ha i trädgården, och dess mångsidiga användning i matlagningen och drycken gör det till en viktig växt för många odlare. Genom att följa några enkla tips och tricks kan man få mest ut av sin mynta, och njuta av dess friska doft och smak i många år framöver.

 

 

Odla mynta

  1. Förkultivera inomhus i såjord för tidigare skörd.
  2. Plantera om i större kruka när plantorna har blivit ett par centimeter höga.
  3. Ställ ut när risken för nattfrost är över.
  4. Skörda dina kryddor efterhand de växter till sig.
  5. Skörda och spara kryddorna genom t.ex. torkning och frysning när säsongen börjar ta slut.
  6. Flytta in fina exemplar när sommaren är slut. Får plantorna tillräckligt med ljus kan du på detta sätt njuta länge av färska kryddor.