Skörda kryddor

Kryddor kan du skörda under hela växtsäsongen men de ger mest smak precis innan de blommar. För att få ut mest smak bör du skörda på förmiddagen, innan solen blir för stark.

Weibulls - Hackad dill

Buketter

Klipp kvistar och knyt ihop dem i lagom stora buketter. Gör dem inte alltför stora för då tar torkningen så lång tid att smaken försämras. Bind ihop buketterna hårt eftersom de krymper när de torkar. Häng dem i ett mörkt, svalt och luftigt utrymme i cirka två veckor. Det är viktigt att de får torka ordentligt, annars möglar de senare. De är färdiga när det går att smula sönder bladen mellan fingrarna.

Torka i ugn

Bred ut kryddorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Sätt ungen på högst 35 grader och låt ugnsluckan stå på glänt. Torktiden varierar men när kryddorna går att smula sönder mellan fingrarna är de klara.

Bevara basilika

Basilika förlorar mycket smak när den torkas. Mixa istället med lite olivolja till en röra som du sedan fryser in.

Weibulls - Pesto Basilika

Torka i mikrovågsugn

Den här metoden går fort, men kräver lite anpassning. Torktid och effekt är olika på olika kryddsorter och ugnar så du måste själv prova dig fram vad som fungerar för just den ugn och de kryddor du har.

Torka på nät eller tidningspapper

Repa av bladen och lägg dem på nät eller papper. De bör stå mörkt, svalt och luftigt. Rör om i bladen några gånger under torktiden så att luft kommer åt överallt. Är du lite händig kan du bygga en torkställning av spillvirke och myggnät.

Förvaring

Repa av bladen från kvistarna, men undvik att smula sönder bladen för mycket eftersom de då tappar en del av sin smak. Förvara de torkade kryddorna i mörka, lufttäta burkar eller i väl förslutna papperspåsar.

Djupfrys kryddor

Alla kryddor lämpar sig inte för torkning, till exempel basilika, persilja, gräslök och dill. Skölj snabbt av kryddorna med vatten och låt dem rinna av ordentligt eller torka dem lätt. Hacka dem och frys in i burkar, plastpåsar eller aluminiumfolie, var sort för sig. För enklare dosering när kryddorna ska användas kan du frysa in kryddorna i portioner i ett iskubsblock som du sedan lägger i burkar. De frysta kryddorna behöver inte tina innan du använder dem utan de går bra att lägga direkt i till exempel grytor och soppor.

Övervintra dina kryddor

Fleråriga kryddor i kruka är lätta att övervintra från år till år om du ställer dem på en ljus och sval plats.

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020