Basilika är en mångsidig krydda som har en mängd olika smaker och utseenden. Du kan välja mellan små- och storbladiga sorter, både gröna och rödbladiga, med smaker som kanel och citron.

Weibulls - Odla kryddor, Basilika

Passar till tomater och jordgubbar

Det är en viktig ingrediens i pesto och är också utmärkt i köttfärssåser, till tomater och jordgubbar. Dock bör du vara försiktig med att inte koka basilikan för länge eftersom det kan förstöra smaken.

Var trivs basilka?

Basilika härstammar ursprungligen från Indien och kan vara svår att övervintra. Det trivs i varma och ljusa lägen, så det är bäst att odla det inomhus om du vill undvika att det blir skadat av kyla och blåst. Trots att många kryddor trivs i mager jord, vill basilikan gärna ha lite extra näring. Se till att vattna regelbundet så att jorden inte torkar ut helt. Du kan också tillsätta flytande näring när du vattnar för att se till att den har tillräckligt med näring.

Skötsel av basilika

För att få basilikan att växa starkt och växa till en fin buske, är det viktigt att toppa den på rätt sätt. Låt minst två bladpar växa ut på en gren och klipp sedan precis ovanför bladvecket. Genom att nypa bort hela bladgrupper från toppen och låta de nedre bladen vara kvar, kommer plantan att förgrena sig och bilda fler skott.

Om du odlar basilika inomhus, har du alltid fräscha kryddor till dina maträtter. Låt dig inspireras av de olika smakerna och färgerna och skapa dina egna unika smaksensationer!

Odla basilika

  1. Förkultivera inomhus i såjord för tidigare skörd.
  2. Plantera om i större kruka när plantorna har blivit ett par centimeter höga.
  3. Ställ ut när risken för nattfrost är över.
  4. Skörda dina kryddor efterhand de växter till sig.
  5. Skörda och spara kryddorna genom t.ex. torkning och frysning när säsongen börjar ta slut.
  6. Flytta in fina exemplar när sommaren är slut. Får plantorna tillräckligt med ljus kan du på detta sätt njuta länge av färska kryddor.