Salvia är en historisk krydda som använts i många år för sina läkande egenskaper. Namnet Salvia kommer från latinets salvare som betyder 'att rädda' och det är lätt att se varför denna växt har fått detta namn. Med sina friska och aromatiska blad är salvia en kraftfull krydda som har många användningsområden i matlagningen.

Weibulls - Odla kryddor, Salvia

Odla salvia

Salvia trivs bäst på soliga platser och är en perenn buske som brukar blomma med blå blommor på sensommaren. Tyvärr brukar salvia inte överleva den svenska vintern, men den kan övervintras inomhus. En övervintrad salvia kan du klippa ner helt sent på våren för att få nya blad som doftar mer än tidigare år.

Passar till fisk, fläsk och anka

Salvia är en utmärkt krydda för matlagning och passar särskilt bra till fet fisk, fläsk, kalv, lamm, anka och gås. Du kan använda den färska eller torkade salvia, beroende på dina smakpreferenser. För att få mest ut av din salviaodling bör du plocka bort de vissna blomsterstjälkarna för att få fler nya blommor.

Salvia - många användningsområden

Salvia en viktig krydda som har många användningsområden, både som läkemedel och som smaksättare. Med sin lättskötta natur och sin förmåga att övervintra inomhus är salvia en utmärkt växt för trädgården eller för odling inne i hemmet. Så ta chansen att odla denna fantastiska krydda och upplev dess friska smaker och dofter.

Odla salvia

  1. Förkultivera inomhus i såjord för tidigare skörd.
  2. Fröna är ljusgroende och ska därför inte täckas av jord vid sådd.
  3. Plantera om i större kruka när plantorna har blivit ett par centimeter höga.
  4. Ställ ut när risken för nattfrost är över.
  5. Skörda dina kryddor efterhand de växter till sig.
  6. Skörda och spara kryddorna genom t.ex. torkning och frysning när säsongen börjar ta slut.