Att få vandra runt i en trädgård full med egenodlade blommor är något som många drömmer om, och allt fler provar på att odla sina egna snittblommor. Att binda blomsterbuketter är ett härligt konsthantverk som bjuder in till lugn och kreativitet och låter dig njuta av blommorna även i hemmet. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren blomsterodlare, kommer denna artikel guida dig genom fördelarna med snittblomsodling och ge dig tips och tekniker som kan hjälpa dig att förvandla dina blommor till fantastiska buketter.

Att välja färger

Blommor har en unik förmåga att väcka känslor genom både färg, form och doft. Genom ditt val av blommor och färger kan du anpassa dina buketter och arrangemang till olika tillfällen. Här är några tips och råd på vägen:

 

  • Fundera på vad du vill uttrycka 
    En bukett med ljusa, milda färger i en monokrom färgskala kan utstråla lugn och harmoni, medan en kontrastfull bukett i orange och vinrött kan kännas mer eldig och livfull. Genom att välja blommor som harmoniserar med de känslor du vill uttrycka, kan du enkelt anpassa dina buketter efter olika tillfällen. Ljusa och glada färger kan exempelvis passa bra på bröllop och födelsedagar, medan mörkare och dovare färger kan passa bättre för begravningar och minnesstunder.
  • Anpassa efter personlighet och smak
    Varje person har sin egen personlighet och smak. När du skapar en bukett för någon annan, kan det därför vara uppskattat att välja blommor och färger som passar deras stil – så att buketten blir en naturlig del i just deras hem!
  • Säsongsvariationer
    Färger och trender varierar med årstiderna, och det kan därför vara trevligt att variera dina färg- och sortval efter säsongen. En bukett i ljusa, pastelliga färger kan kännas vårig, en färgsprakande blandning av rosa och lila nyanser kan vara härlig på sommaren, medan en bukett som skiftar i varma orange och röda toner känns helt rätt när hösten närmar sig.

 

Sammanfattningsvis är färgval ett lekfullt och kreativt verktyg för att anpassa dina blomsterarrangemang efter olika tillfällen, personliga preferenser och säsongens variationer.

 

Att välja snittblommor

När du ska välja vilka blommor du ska så, kan det vara bra att tänka på vilka förutsättningar du har i just din trädgård. Vill du förodla eller direktså? Hur stor plats har du? Om du vill odla snittblommor för att skapa egna buketter är det en god idé att så sorter med olika form och karaktär, så att du får en bra blandning av sorter som kompletterar varandra och skapar en vacker helhet i bukett. I kollektionen Weibulls by Claus Dalby hittar du fyra färgkombinationer som är framtagna för att passa bra ihop, men självklart kan du också mixa och matcha de olika sorterna efter eget tycke och smak. En bukett består i grunden av tre komponenter:

 

  • En fokusblomma som fungerar som ett blickfång. En ståtlig solros, fluffig aster eller vacker zinnia drar blicken till sig och utgör kärnan i din bukett.
  • En komplementblomma med annan form som hjälper till att skapa olika nivåer och texturer i din bukett och göra den mer intressant. Det kan exempelvis vara luktärt, malva eller rosenskära.
  • En utfyllnadsblomma som fyller ut och skapar en helhet i buketten. Blomstermorot, tandpetarsilja och förgätmigej är exempel på småblommiga sorter som fyller ut och kompletterar.

 

 

Tips! Tillsätt gärna något grönt, som prydnadsgräs, för att addera ytterligare struktur och nivåer till din bukett. Eller varför inte en praktfull amarant i friskt grönt eller eldigt rött?

Så binder du en bukett – steg för steg

Att binda en bukett är en rolig och kreativ process, och det finns många sätt att göra det på. Här får du steg-för-steg-instruktioner för att binda en grundläggande bukett i spiral:

 

  1. Förbered material och verktyg 
    Ta fram de blommor och blad som du vill använda och se till att ha sekatör och snöre nära till hands. Skär bort de nedre bladen från varje blomma, så att du har rena stjälkar att arbeta med.
  2. Välj din huvudblomma.
    Bestäm vilken blomma som ska vara i mitten av buketten och placera den i handen.
  3. Fyll på med fler blommor.
    Lägg stegvis till andra blommor runt den centrala blomman och rotera buketten under tiden. Det hjälper dig att skapa en jämn och rund form. Använd gärna prydnadsgräs eller annat snittgrönt för att fylla ut och skapa struktur i buketten.
  4. Justera längden på stjälkarna.
    Klipp av stjälkarna på dina blommor så att de blir jämna och lagom långa för vasen.
  5. Bind ihop din bukett.
    När du är nöjd med buketten kan du använda jutesnöre, spoltråd eller naturbast för att binda ihop stjälkarna och hålla buketten på plats.

 


Nu har du bundit en egen fin bukett att ge bort i present eller njuta av själv! Kom ihåg att det inte finns några fasta regler när det kommer till att binda buketter, så låt din kreativitet blomstra och skapa buketter efter eget tycke och smak! 

8 tips som får snittblommorna att hålla längre

Genom att hantera snittblommorna på rätt sätt från skörd till bukett, kan du förlänga deras hållbarhet och njuta av dina buketter längre. Här är åtta tips för att förlänga hållbarheten på dina snittblommor och hålla dem fräscha längre:

  1. Förvara varje sort för sig. Låt blomstersorterna stå i varsin vattenfylld behållare tills det är dags att binda din bukett. Då håller sig stjälkarna stadiga och spänstiga.
  2. Använd en vass sekatör: En vass sekatör ger en ren snittyta och minskar risken för att stjälken skadas. Slöa verktyg kan skada stjälken och förhindra att vattnet absorberas ordentligt.
  3. Skär stjälkarna under vatten. När du skär en blomma, gör snittet under rinnande vatten eller i en vattenfylld behållare. Detta förhindrar att luft kommer in i stjälken och minskar risken för luftbubblor som kan blockera vattenflödet.
  4. Skär i en vinkel. Skär stjälkarna i en 45 graders vinkel. Detta ökar den öppna ytan för vattenupptagning och hjälper blommorna att hålla sig fräscha längre.
  5. Ta bort löv som hamnar i vattnet. Genom att plocka bort vissnade blad regelbundet, kan du förhindra att de bryts ner i vattnet och bildar bakterier som kan skada de friska blommorna.
  6. Håll vasen och vattnet rent. Diska ur vasen och byt ut vattnet regelbundet, gärna varannan dag. Tillsätt snittblomsnäring i vattnet för att förse blommorna med viktiga näringsämnen och förlänga deras livslängd.
  7. Gör nya snittytor. Passa på att skära bort en liten del av stjälkarna när du byter vatten. Detta hjälper till att öppna upp nya kapillärer för vattenabsorption.
  8. Ställ din bukett på en sval plats och undvik drag, direkt solljus och värme från element. Förvara gärna blommorna ännu svalare under natten om du har möjlighet. Undvik att placera din vas med snittblommor i närheten av mogna frukter, eftersom de avger etylengas som kan förkorta blommornas livslängd.

Genom att följa dessa enkla tips kan du hålla blommorna fräscha från skörd till bukett och öka deras hållbarhet så att du kan njuta av dina blommor längre!

Sammanfattning

Vi hoppas att den här guiden har gett dig en inblick i konsten att skapa vackra buketter med dina egenodlade snittblommor och att du har fått värdefulla tips och råd på vägen. Genom att variera dina färg- och sortval kan du enkelt skapa buketter för olika tillfällen och smaker. Så släpp loss din kreativitet och fantasi och testa dig fram tills du hittar de kombinationer och tekniker som känns rätt för dig. Lycka till med bukettbinderiet!

 

Lycka till!