Många blommor och grönsaker hinner inte utvecklas under vår relativt korta sommar och kräver därför förodling. När värmen kommer och vi sätter ut plantorna har de ett försprång som de inte får vid direktsådd utomhus och blomningen kommer igång tidigare. Kålväxter är ett exempel som du med fördel kan förkultivera för att undvika skadedjur.
Såjord såklart!
Till all frösådd använder du så- och kaktusjord. Små och känsliga groddplantor kan få en chock av näringskoncentrationen i vanlig planteringsjord. Därför är såjord milt gödslad och innehåller sand för god dränering, vilket är viktigt för att fröna ska få en väl avvägd tillgång på vatten och syre.
Sådd
Fyll dina såkärl med såjord och så några frön i varje kruka. Täck fröna med ett tunt lager jord, om de inte är ljusgroende, och spraya vatten över jordytan. Placera sådden i rumstemperatur och håll jorden fuktig. Om du inte har en sålåda med lock kan du täcka dina krukor med plastfolie som du gör några luftningshål i. Lufta sådden ordentligt om det bildas kondens.
Vissa sorter, som basilika, plocksallat och prydnadsgräs, lämpar sig bättre för bredsådd vilket innebär att du sår många frön över en större yta. Vattna med en sprayflaska för att fröna inte ska klumpa ihop sig. Om jorden blir för blöt kan plantorna drabbas av rothalsröta, men den bör hållas fuktig.
Avgörande ljus
När fröna grott och plantorna börjar spira behöver de stå ljust men svalt för att bli starka och knubbiga. Sorter som förkultiveras redan i januari och februari kan behöva tillskottsbelysning för att plantorna inte ska bli långa, rangliga och klena. Tillskottsbelysningen kompenserar för den höga inomhustemperaturen så att balansen mellan ljus och temperatur blir bättre.
Hjärtblad och karaktärsblad
De allra första bladen som tittar upp ur jorden kallas hjärblad. De lagrar och förser grodden med näring ända tills den etablerat sig med rötter och blad och kan försörja sig själv. Hjärtbladen ser inte ut som bladen på den färdigvuxna växten kommer göra. Det är först när karaktärsbladen utvecklas som du kan se en likhet. När plantans riktiga blad börjar växa skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner. Tips! Kom ihåg att märka krukorna med växtslag, sortnamn och sådatum – småplantor kan vara förvillande lika! Planerar du en blomsterrabatt efter ritning är rätt planta på rätt plats extra viktigt.
Tid för omskolning
När plantorna utvecklat några karaktärsblad, det vill säga de blad som kommer efter de första groddbladen, gör trångboddheten i såbädden sig snart påmind. Då är det dags för omskolning, vilket innebär att du flyttar dem till större krukor med ny jord. När plantan etablerat sig i den nya krukan, efter 2-3 veckor, kan du tillsätta lite näring i vattnet
Plantor som växer mycket kan behöva omskolas en andra gång.
Inför utplantering
Avhärda plantorna under 1-2 veckor innan utplantering genom att ställa dem ute en stund under dagen, men undvik direkt solljus i början. Känsliga plantor kan behöva extra skydd av fiberduk de första dagarna som skydd mot solen. Plantera ut dem när risken för nattfrost är över.