Vinterbeskärning är en viktig del av trädgårdsarbetet, särskilt när det gäller kärnfruktträd som äpplen och päron. Beskärning av träd under vintermånaderna kan ge många fördelar för trädens hälsa och förbättra deras fruktbärande förmåga.

Tre beskärningstips från vår trädgårdsmästare Joel

  1. Rengör redskapen
    Använd rena och vassa redskap. Se till att rengöra dem gärna mellan varje träd och buske för att därmed minimera risken för eventuell smittspridning.
  2. Undvik större grenar
    Undvik att skära grenar som är större än 10 cm i diameter, om det inte finns en risk att grenen kan knäckas eller är i vägen för trafik. Vuxna träd har svårt att läka större sår vilket ofta leder till sjukdomar och förkortad livslängd.
  3. Ha tålamod!
    Att bygga en vacker krona kan ta flera år. Klipp max en tredjedel av grenmassan per år för att inte stressa trädet.

Fördelar med vinterbeskärning

När du beskär ett kärnfruktträd på vintern kan du ta bort döda, sjuka eller skadade grenar, vilket minskar risken för sjukdomar och skadedjur som kan påverka trädet under växtsäsongen. Dessutom kan beskärning på vintern hjälpa till att forma trädet och förbättra dess struktur. Genom att ta bort överflödiga grenar och skapa ett öppnare centrum kan solen bättre tränga in i trädet och ge bättre tillväxt och fruktsättning.

Rätt temperatur för beskärning

Det är viktigt att välja rätt tidpunkt för vinterbeskärning. Om temperaturen sjunker under -10°C kan det vara för kallt för att beskära träd. Om det är för kallt kan det skada grenarna och hindra trädet från att läka ordentligt.

Vilka grenar bör tas bort?

För att börja beskära ett kärnfruktträd på vintern, ta bort alla grenar som korsar eller gnuggar mot varandra, samt alla grenar som växer nedåt eller uppåt. Du kan också ta bort några av de äldre grenarna längst ned på trädet för att öppna upp mitten av trädet och få in mer solljus.

Använd rätt verktyg

Det är också viktigt att använda rätt verktyg vid beskärning. En sekatör eller handsåg är lämpliga för mindre grenar, medan en grensax kan användas för grenar upp till cirka 5 cm i diameter. Vi erbjuder verktyg från Felco som hjälper dig att lyckas med beskärningen. Ta hjälp av grensåg, sekatör eller grensax för att genomföra beskärningen av dina träd. Se till att rengöra verktygen mellan användning för att undvika att sprida sjukdomar mellan grenarna.

Växter som kan beskäras på vintern

Vinterbeskärning är vanligtvis lämplig för många träd, buskar och växter, särskilt de som är i vilande fas under vintermånaderna. Här är några exempel på träd, buskar och växter som kan beskäras på vintern:

  1. Kärnfruktträd, som äpplen och päron, är exempel på träd som kan beskäras på vintern för att forma och öppna upp trädet, och för att ta bort döda och sjuka grenar som kan leda till sjukdomar under växtsäsongen.
  2. Bärbuskar, som hallon och vinbär, kan beskäras på vintern för att ta bort gamla grenar och för att forma busken för en bättre skörd under sommaren.
  3. Prydnadsbuskar, som spirea och syren, kan beskäras på vintern för att ta bort döda och sjuka grenar och för att forma busken för en bättre blomning under våren och sommaren.
  4. Klätterväxter, som klematis och murgröna, kan beskäras på vintern för att ta bort döda grenar och för att forma växten för en bättre tillväxt och blomning under sommaren.
  5. Rosor kan beskäras på vintern för att ta bort döda grenar och för att forma rosenbusken för en bättre blomning under sommaren.

Vinterbeskärning är inte för alla växter

Det är viktigt att notera att inte alla växter och träd behöver beskäras på vintern. Vissa växter, som lövträd och barrträd, bör inte beskäras på vintern utan i stället på våren eller sommaren. Det är också viktigt att undersöka den specifika växten eller trädet och förstå dess beskärningsbehov innan man beskär den på vintern eller på någon annan tidpunkt.

Sammanfattningsvis, vinterbeskärning kan vara en viktig del av trädgårdsarbetet när det gäller kärnfruktträd. Genom att ta bort överflödiga grenar och forma trädet kan du förbättra dess hälsa och fruktbärande förmåga. Men tänk på att välja rätt tidpunkt och använda rätt verktyg för att undvika skador på trädet.

Lycka till med din beskärning!