Beskära träd och buskar

Beskärning är en konstform som kräver både kunskap och erfarenhet. Med rätt teknik kan du skapa en stadig och vacker form samtidigt som du främjar blad-, blom- och fruktsättning. Genom att beskära dina träd och buskar får du in mer ljus och luft, vilket stimulerar tillväxten. Grenverket torkar också upp snabbare, vilket minskar risken för svampsjukdomar.

Underhållsbeskärning

Underhållsbeskärning är en vanlig form av beskärning där du tar bort skadade eller döda grenar. Detta kan du utföra varje år för att hålla dina träd och buskar friska och välmående. Genom att ta bort skadade grenar minskar du risken för infektioner och spridning av sjukdomar till resten av växten.

Större beskärning

Om du behöver utföra en större beskärning är det en god idé att fördela arbetet över en treårsperiod. En för kraftig insats kan göra mer skada än nytta eftersom det tar mycket energi för trädet eller busken att läka de sår som skapas vid beskärning. Genom att fördela beskärningen över flera år ger du växten tid att återhämta sig och växa tillbaka på ett hälsosamt sätt.

Beskärning

Se alltid till att ha rena, vassa redskap så att du inte får fula snittytor där svamp och andra sjukdomar kan få fäste.

 

 

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020