Tulpan som snittblomma

I Sverige köper vi i dag cirka 120 miljoner tulpaner varje år. Tillsammans med Finland och Danmark är vi topp tre i världen när det gäller att köpa tulpaner.

Majoriteten av de tulpaner som säljs i våra butiker är uppdrivna i Sverige, men själva tulpanlöken har oftast sitt ursprung i Holland.

Det finns mer än 6000 olika sorters tulpaner, av dem är det cirka 400 som odlas i Sverige under säsongen januari till april. Registrering av tulpaner sker via den Kungliga Lökodlarorganisationen i Holland.

Skötsel

Skär ett nytt snitt på stjälkarna så tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt pappret sitta kvar eller vira nytt runt om för att ge stjälkarna stöd de första timmarna, då blir de raka. Tulpaner ska ha kallt vatten och trivs på en sval och dragfri plats utan direkt solljus.

Byt vattnet varannan dag och snitta gärna om dem var tredje dag.

Som många andra blommor minskar tulpaners hållbarhet av etylengas, en gas som frukter utsöndrar. Därför bör du inte placera frukt och tulpaner intill varandra.

Förläng livslängden

Ett annat sätt att förlänga livslängden på tulpaner är att använda sig av ett konserveringsmedel. Dessa medel kan köpas på blomsterhandeln och hjälper till att hålla blommorna fräscha längre.

Tulpaner är också kända för sina olika färger och former. De finns i en mängd olika färger, inklusive rött, gult, rosa, orange, vitt och lila. Vissa sorter har också vackra mönster och strimmor på bladen.

Tulpaner giftiga för vissa djur

Viktigt att notera att tulpaner kan vara giftiga för vissa djur, inklusive katter och hundar. Därför bör man se till att hålla blommorna utom räckhåll för husdjur

Weibulls - Bukett tulpaner

Författare: Marcus Åberg
Senast uppdaterad: Februari 27, 2020