Tulpanens historia

Vad vet vi om tulpanens historia?

Namnet tulpan härstammar från det persiska ordet dulban som betyder turban.

Det finns förteckningar som visar att tulpaner odlades redan på 1000-talet, men till Europa kom den först på 1500-talet via det Osmanska riket.

Direktören för Leidens botaniska trädgård,Carolus Clusius, planterade den första tulpanlöken i Holland på 1500-talet.

På 1600-talet var den polkagrisrandiga tulpanen en av de mest populära. På 1630-talet inträffade Tulpanmanin i Holland, något som brukar kallas för världens första spekulationsbubbla. Efterfrågan eskalerade med rekordfart och priserna mångdubblades, vissa sorter var lika dyra som ett hus. Men på bara en vecka i februari 1937 fick handeln ett abrupt slut när bubblan sprack.

Under 1800-talet introducerades Darwintulpaner från vilken flera av dagens sorter härstammar. Darwinhybriden Apeldoorn kom 1943 och är mycket populär än idag.

 

Holland - tulpanernas land

Holland har ett färgsprakande landskap tack vare sina tulpanodlingar. Majoriteten av odlingarna ligger längs med kustområdet mellan Haarlem och Leiden som har ett milt klimat och en kalkrik jord.

Det är en av landets främsta exportprodukter men tulpanerna lockar även besökare från hela världen. En av de främsta sevärdigheterna för turisterna är Keukenhof, världens största blomsterträdgård som anordnas samtidigt som den berömda Blomsterparaden.

Hollands viktigaste exportmarknader är Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Ryssland. Men Holland är även en stor blomsterimportör. Detta för att hålla blomsterhandeln igång under hela året.

Senast uppdaterad: Februari 27, 2020