Hämta inspiration från internet, tidningar och böcker och skapa en klippbok av egna och andras bilder. Boken blir en bra hjälp när du ska välja stil och växter.
Ta fram en planlösning
Fundera på vilken funktion de olika delarna i trädgården ska ha. Var är bästa matplatsen, vill du ha flera sittplatser för olika tillfällen, hur stor yta behöver barnen, förvaring, plats för odlingar?
När du börjar svara på frågor kring funktionen kommer trädgårdens planlösning växa fram. Kryddodlingen ska kanske placeras nära köket, andra växter behöver kanske skydd mot solen, eller ska ge skydd mot insyn. Skissa ner dina tankar på ett papper så blir de tydligare.
Är du nyinflyttad i din trädgård kan det vara en god idé att inte planera något nytt innan du vet vad som finns. Ta en stol och flytta runt i trädgården så att du kan sätta dig på olika platser och känna av hur ljuset faller, vattenflöden, vinden, utsikten… Ta dig tiden att lära känna din trädgård så kommer idéerna på vägen.
Tänk tredimensionellt
Trädgården består av både golv, tak och väggar som tillsammans skapar en helhet.
Golvet
Golvet utgörs i de flesta trädgårdar till stor del av gräsmattan men kan även fyllas av gångar och växter av olika slag. Marktäckande växter skapar liv på steniga slänter och i alltför skuggiga eller soliga lägen där gräsmattan inte trivs.
Taket
Himlen är trädgårdens tak, vänd blicken upp och se molnen segla förbi en varm sommardag.
Men det finns stunder då vi hellre söker oss till skuggan från fruktträdens skyddande lövverk som utgör trädgårdens inre tak.
Om du bygger taket låt gärna himlen lysa igenom och klä den med växter så blir övergången till resten av trädgården mer naturlig.
Väggar
Genom att skapa rum i din trädgård kan du avgränsa olika delar av ytan och definiera användningsområden.
Med hjälp av klätterväxter och spaljéer kan du få väggar som släpper igenom ljus men ändå ger ett visst skydd mot insyn. Klätterväxter eller en rabatt med högre blommor kan delvis dölja eller mjuka upp intrycket av ett plank eller andra byggkonstruktioner.
En häck passar som yttervägg då den ger ett tydligt avslut på din trädgård. En välklippt häck blir en prydnad i trädgården medan en friväxande ger ett lummigare intryck. Den friväxande kräver inte lika mycket skötsel men tar större plats även på bredden.
För att markera de olika rummen i trädgården kan du skapa lägre väggar till exempel med en låg häck, en rad av blommor eller några smultronbuskar.
Trädgård året runt
Även om du spenderar mest tid i trädgården under den varmare delen av året så är det bra att fundera över funktionen under resten av året. Välj växter med olika blomningstid för att skapa liv i rabatten under en längre tid, men jobba även med växter som tillför något i trädgården under hösten och vintern.